Koronavirusun tedavisi ve aşısı icin calışmalar devam ederken bilim insanları, bir taraftan da koronavirus verilerini karşılaştırarak hastalığın zayıf olduğu durumları ortaya cıkarmaya calışıyorlar. Yapılan yeni bir araştırma, verem aşısı uygulanmaya devam eden ulkelerde olum oranlarının, diğer ulkelere gore cok daha duşuk olduğunu gosteriyor.
Verem aşısı gunumuzden 100 yıl once bulundu. Bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olan vereme karşı bağışıklık kazandıran verem aşısının başka faydaları olduğu da zaten biliniyor. Solunum yolu hastalıklarına karşı bağışıklık gelişmesini de sağlayan verem aşısının etkisinin 60 yıl boyunca devam ettiği, daha once yapılan calışmalarla belirlendi.
[h=2]Verem aşısı gercekten koronavirus olumlerini azaltmış olabilir mi?[/h] [h=2][/h] John Hopkins Universitesi Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’ndan araştırmacılar, ulkelerin gelir duzeyleri ile nufuslarındaki yaşlılık oranları verilerini kullanarak koronavirus olum oranlarının değişimini bulmaya calıştılar. Bu iki faktoru değiştirecek değişkenleri de veri grubuna ekleyen araştırmacılar, her bir milyon insan icin koronavirus olum oranlarını incelediler.
Araştırmacılar, ulkelerin ekonomik statusu, yaşlı nufusun oranı ve salgının en fazla gorulduğu yerleri bir araya getirdikten sonra verem aşısı kullanımı ve duşuk koronavirus olum oranları arasında onemli bir ilişki olduğunu fark ettiler.
Bilim insanlarının yaptığı calışma, hala duzenli olarak verem aşısı uygulamaya devam eden ulkelerdeki koronavirus olum sayılarının, duzenli olarak verem aşısı uygulamayan ulkelere gore cok daha duşuk olduğunu belirlediler. Verem aşısı uygulayan ulkelerde her 1 milyon kişiye duşen koronavirus kaynaklı olu vaka sayısı, verem aşısı uygulamayan ulkelere gore 5.8 kat daha az olduğu goruldu.
[h=2]Ulkelerin gelir durumlarına gore koronavirus olum oranları değişiyor [/h]
Araştırmacılar, verem aşısının koronavirus karşısındaki etkisini inceledikleri calışmada, ulkelerin zenginliklerine gore de olum oranlarını karşılaştırdılar. Yapılan calışmada yuksek gelirli ulkelerin olum oranlarının diğer ulkelerden cok daha yuksek olduğu belirlendi. Bir milyon kişiye duşen olum oranlarının karşılaştırıldığı calışmada duşuk-orta gelirli ulkelerdeki olum oranının 0.4, ust orta gelirli ulkelerde 0.65 ve yuksek gelirli ulkelerde 5.5 olduğu belirlendi.
Johns Hopkins Universitesi’nden araştırmacılar, calışmanın bu sonucunun sebebini acıklayamıyorlar. Araştırmacılar, sonucların anlaşılması icin solunum yolu hastalıkları olumleri ile duşuk sosyo-demografik ve ekonomik gelirli ulkeler arasında bağlantı kuran başka calışmalara işaret ediyorlar.
Araştırmacılar, calışmalarının ana sonucu olarak ulkelerin gelir duzeyleri ile koronavirus olum oranlarının ters bağlantı gosterdiğini, verem aşısı ile koronavirus olumleri arasında bulunan ekolojik ilişkinin ise ilgi cekici olduğunu soyluyorlar.
Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’ndan araştırmacıların calışması henuz bir hakem surecinden gecmedi. Bu nedenle calışma, hakemli bir dergi yerine medrxiv.org makale arşivinde sunuldu.
Verem aşısının koronavirus karşısınındaki etkisini anlamak icin başka bilim insanlarının da calışmaları devam ediyor. Avusturalya’da 4.000 sağlık calışanını kapsayan bir verem aşısı calışması başladı. Araştırmacılar, verem aşısı ile sağlık calışanlarının doğuştan gelen bağışıklığının artacağını, tedavi ve aşı geliştirilmesi icin zaman kazanılacağını duşunuyorlar.
Verem Aşısı Uygulanan Ulkelerde Koronavirus Olum Oranı 6 Kat Daha Duşuk
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Verem Aşısı Uygulanan Ulkelerde Koronavirus Olum Oranı 6 Kat Daha Duşuk