Bilim insanları, daha once ortaya cıkan şekillerin jetlerin iki sarmal galaksinin birleştirilmesinde oluşabilecek eliptik şekilli galaksilerde bulunabileceğini keşfetmişlerdi. Şimdi iki genc ve spiral şekilli galaksiden bir jet oluşumunu gosteren fotoğraf elde edildi.
Sonucları Astrophysical Journal dergisinde yayınlanan calışmanın başyazarı Vaidehi Paliya, “İlk kez, henuz galaksilerden birinin merkezinde hayatına yeni başlayan, yeni doğmuş bir ‘bebek’ jeti ureten bir carpışma yolunda iki sarmal veya disk şeklinde galaksi bulduk” dedi. Jetin cok genc olması, araştırmacıların işini kolaylaştırdı.
[h=2]Bilim insanları, uzayda bir ilke imza attı:[/h]
Calışmada gorev alan Profesor Stefano Marchesi, “Tipik olarak bir jet o kadar guclu ışık yayar ki arkasındaki galaksiyi goremeyiz” diye konuştu. Marchesi, tum gorebileceğimizi el fenerine benzeterek “Bu jet daha az guclu, bu yuzden galaksiyi doğduğu yerde gorebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Jetler, evrendeki en guclu astrofiziksel olaylar olarak biliniyor. Bu kaynaklar, bir saniye icinde evrene Guneş’in tum omru boyunca ureteceğinden daha fazla enerji yayabiliyor. Bu enerji; radyo dalgaları, X-ışınları ve gama ışınları gibi radyasyon şeklinde meydana geliyor.
Araştırmada yer alan bir diğer isim olan Dieter Hartmann, “Jetler, evrendeki en iyi hızlandırıcıdır. Dunya'daki super carpıştırıcılardan cok daha iyidir” bilgisini paylaştı. Jetlerin; merkezinde bulunan buyuk bir kara delik olan Aktif Galaktik Cekirdeğe (AGN) sahip eski, eliptik şekilli galaksilerden doğduğu duşunuluyordu.
Bir referans noktası olarak bilim insanları, tum galaksilerin merkezi olarak super buyuk kara delikler barındırdığına inanıyor ancak bunların hepsi AGN değil. Orneğin Samanyolu'nun devasa kara deliği hareketsiz bir hÂlde. Ekip, goruntuyu yakalamak icin Dunya’daki en buyuk yer tabanlı teleskoplardan biri olan Hawaii’deki 8,2 metrelik optik kızılotesi Subaru Teleskobu’nu kullandı.