Bazı Dualar
Sabahleyin evden cıkarken okunur:
„BismillĂ‚hi tevekkeltu alellĂ‚ah lĂ‚a havle velĂ‚a kuvvete illĂ‚a billĂ‚ahil aliyyil azıym.“
Sabahları, bilhassa carşı ve pazarda okunur:
„LĂ‚a ilĂ‚ahe illellĂ‚ahu vahdehuu lĂ‚a şeriyke leh lehu'lmulku ve lehu'l-hamdu yuhyii ve yumiytu ve huve hayyun lĂ‚a yemuutu biyedihi'l-hayr ve huve alĂ‚ kulli şey'in kadiyr.“
MĂ‚nĂ‚sı:
„AllĂ‚h'dan başka hicbir ilah yoktur. Ancak tek o vardır. Onun ortağı yoktur. Oldurur ve diriltir. O diridir, olmez. Hayır, onun yed-i kudretindedir. O, her şeye kaadirdir.“
Bu duĂ‚ her sabah 11 defa okunur. Carşıya cıkarken, yollarda, sokaklarda her yerde okunur. Peygamber Efendimiz: “Bunu okuyana CenĂ‚b-ı Hakk bir milyon hasene verir, bir milyon gunahını siler, derecesini de bir milyon yukseltir” buyurmuşlardır. Okuyan mu'minin imĂ‚nı tazelenmiş olur. Bu duĂ‚ şefĂ‚at-ı ResûlullĂ‚h'a en buyuk vesiledir.
„SubhĂ‚anellĂ‚ahi mil'elmiizĂ‚an ve muntehe'l-ılmi ve mebleğarrızĂ‚ vezinetel-arş.“
MĂ‚nĂ‚sı:
„AllĂ‚h'ı mîzanın dolusunca, ilmin nihĂ‚yetince, rızĂ‚sı buyukluğunce ve Arş'ın ağırlığınca tesbih ederim.“
Bu duĂ‚ sabah ve akşam uc defa okunur. Omurunun uzun ve mes'ud olması, imanla olmek, kabir azabından kurtulmak, sırat koprusunden gecmek ve Cennet'e vĂ‚sıl olmaya vesile olur.
Helaya Girerken Okunacak Dua
„Euuzu billĂ‚ahi minel hubsi vel habĂ‚ais“
HelĂ‚dan Cıkınca Okunacak DuĂ‚
„Elhamdu lillĂ‚hillezî ezhebe annel ezĂ‚ ve aafĂ‚anii min zĂ‚lik.“
MĂ‚nĂ‚sı:
„Hamd olsun O AllĂ‚h'a ki, bizden ezĂ‚yı giderdi ve ondan beni kurtardı.“
HelĂ‚dan cıkınca bu duĂ‚yı okumaya devam edenler idrar ve abdest yollarında hastalık gormezler.
HelĂ‚ ve hamama sol ayakla girilir, sağ ayakla cıkılır. Eve ve cĂ‚miye ise sağ ayakla girilir, sol ayakla cıkılır.
Korkulu Bir Ruya Gorunce Yapılacak DuĂ‚
Korkulu bir ruya goren kimse, ruyanın cıkmaması icin “HuvellĂ‚hullezî...” Ă‚yetinden başlayıp Haşir sûresi'nin sonuna kadar okur ve bir FĂ‚tiha, onbir ihlĂ‚s-ı şerîf okuyup Peygamberimizin ruhuna hediye ederek,
”Ya Rabbi, eğer gorduğum şu ruya hayır ise hayrında dĂ‚im, şerse hayra tebdil eyle. Hayır ise bize, şerse duşmanlarımıza olsun” diye duĂ‚ eder.
Hayırlı bir ruyanın da cabuk cıkması icin, yine 1 FĂ‚tiha, 11 İhlĂ‚s-ı şerîf okunup, Resûlullah Efendimize hediye edilmelidir.
Zengin Olmak İcin
Biiznillah, zengin olmak icin şu duĂ‚yı ucer defa sabah akşam okumalıdır:
„YĂ‚a Hamiyde'l fiaali zelmenni alĂ‚a cemii ı halkıhii bilutfihii.“
MĂ‚nĂ‚sı:
„Ey butun yaptıkları ovulmeye lĂ‚yık olan ve lutfu ile butun mahlûkĂ‚tına ihsan sahibi olan (AllĂ‚h'ım)“
Akşam Yatarken Okunacak DuĂ‚
„AllĂ‚ahumme bismike emuutu ve ahyĂ‚a.“
MĂ‚nĂ‚sı:
„AllĂ‚h'ım; isminle olur, isminle dirilirim.“
Yataktan Kalkarken Okunacak DuÂ
„Elhamdu lillĂ‚ahillezii ahyĂ‚anĂ‚a ba'de mĂ‚a emĂ‚atenĂ‚a ve ileyhil ba'su vennuşuur.“
MĂ‚nĂ‚sı:
„Hamd olsun o AllĂ‚h'a ki, oldukten sonra bizi diriltti. Oldukten sonra dirilip haşrolmak (toplanmak) onadır.“
Devamında Buyuk Fayda Olan Dualar
„AllĂ‚ahumme erine'l hakka hakkan verzukne'l-ittibĂ‚a ileyh ve erinel bĂ‚tıle bĂ‚tılen verzukne'l-ictinĂ‚abe anhu.“
MĂ‚nĂ‚sı:
„Ey benim AllĂ‚h'ım, bize hakkı hak olarak goster ve bizi hakkĂ‚ tĂ‚bi kıl; ve bĂ‚tılı bĂ‚tıl olarak goster ve ondan ictinap ettir.“
„AllĂ‚humme yĂ‚a mukallibe'l-kuluub, sebbit kalbii alĂ‚a diynike ve taatike'l-islĂ‚m.“
MĂ‚nĂ‚sı:
„Ey kalbleri donduren (kalblere hukmeden) AllĂ‚h'ım; benim kalbimi dinin ve İslĂ‚mî itĂ‚atın uzerine sĂ‚bit kıl.“
BelĂ‚ya Uğramış Bir Kimseyi Gorunce Okunur
„Elhamdu lillĂ‚ahillezii aafĂ‚anii mimmebtelĂ‚ake bihii ve faddalenii alĂ‚a kesiyrin mimmen haleka tafdiilĂ‚.
MĂ‚nĂ‚sı:
„Hamd olsun o AllĂ‚h'a ki, senin mubtelĂ‚ olduğun şeyden bana Ă‚fiyet verdi ve beni yarattığı bir coklarından ustun kıldı.“
Bu dua belaya uğramış bir kimse gorulunce, o belĂ‚nın kendisine de isabet etmemesi icin okunur.
İnsan katiyyen başkasına gulup, onu ayıplamamalı. ZirĂ‚ gulduğu şey kendi başına da gelebilir.
- ReadBull.net
- Eđitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Okunulmasida faydali olan dualar. Dualar