Bilgisayar kullanıcılarının cok buyuk coğunluğu, işletim sistemleri hakkında cok fazla duşunmeye yeltenmezler. Kullanıcılar icin işletim sistemleri, satın alınan bilgisayarla gelir ya da elle kurulur ve bundan otesi yoktur ancak işletim sistemleri yalnızca bunlarla sınırlı değil.
Bugun piyasada gunumuz kullanıcılarının tercih edebileceği birkac buyuk işletim sistemi bulunuyor ancak bu işletim sistemlerinin dışında adını hic kimsenin duymadığı bazı işletim sistemleri de var. Ustelik bunların birkacı oldukca garip. İşte işletim sistemi hakkındaki duşuncelerinizi değiştirme olasılığı olan en garip 7 işletim sistemi.
[h=2]1. Collapse OS:[/h]
Collapse OS’un geliştiricisi Virgil Dupras, dunyanın sona yaklaştığı ve bu evrede insanların bilgisayarlara ihtiyacları olacağı duşuncesiyle yola cıktı ve bir işletim sistemi geliştirdi. Virgil’in geliştirdiği işletim sistemi Z80 kernel’e ve bircok cihaza yuklenebilen ceşitli programlara sahip. İşletim sisteminde bulunan kernel, 5 kilobayt bile değil. Yukarıdaki gorselin temsili olduğunu da ekleyelim.
[h=2]2. AROS:[/h]
Bir zamanların efsanesi olan Commodore 64, tek renkli işletim sistemlerinin bulunduğu bir donemde canlı renkler sunabiliyordu ancak bugun gorebildiğimiz uzere bu bilgisayarlar artık kullanılmıyor. İşte bir grup Commodore 64 hayranı, Amiga işletim sistemini modern bilgisayarlara getirecek AROS isimli bu işletim sistemini geliştirdiler.
[h=2]3. TRON:[/h]
Gecmiş ya da gunumuz fark etmeksizin işletim sistemleri konusunda zirve olan isimleri bildiğimizi sanıyoruz. Peki daha once hic duymadığınız bir işletim sisteminin bircok donanımda calıştığını biliyor muydunuz? Tokyo Universitesi’nden Dr. Ken Sakamura tarafından geliştirilen TRON, ceşitli donanımlarda calışmak uzere yayınlandı. Bu işletim sistemi, 2003 yılında dunyanın en cok kullanılan işletim sistemiydi.
[h=2]4. Red Star OS:[/h]
Kuzey Kore, dış dunyaya kapalı olmasıyla biliniyor ve bu durum ulkedeki her şeyi kapsıyor. Kuzey Kore’deki bilgisayarlar, Windows ya da macOS kullanmıyor; bunun yerine Red Star ya da Pulgŭnbyŏl işletim sistemlerini kullanıyor. Tabii bu işletim sisteminin kullanıcılarının gizliliğine pek de saygı duyduğu soylenemez.
[h=2]5. Suicide Linux:[/h]
Gunumuzde populer olan bircok işletim sistemi, kullanıcı dostu olması ve sunduğu ozelliklerle bugunku başarılarına ulaştı ancak Suicide Linux, Linux’un sunduğu yazım hatası duzeltme ozelliğini bambaşka bir yere taşıyor. Bu işletim sisteminde hatalı bir komut yazıldığı zaman sistem, diskinizde bulunan her şeyi siliyor.
[h=2]6. Visopsys:[/h]
Visopsys, Andy McLaughlin tarafından geliştirilen bir işletim sistemi. Kendi işletim sistemi teorisi uzerine ders almaya başlayan Andy, bir anda kendi işletim sistemini oluşturmak uzere calışmaya koyulmuş. Andy’nin yayınladığı işletim sistemi; bircok fonksiyona, module ve surucuye sahip.
[h=2]7. PonyOS:[/h]
My Little Pony: Arkadaşlık Sihirlidir serisinin hayranı olan bir grup tarafından geliştirilen PonyOS, acık kaynaklı Linux işletim sistemi yerine Toaru uzerine kurulmuş. PonyOS, bircok acık kaynaklı programı ve aracı destekliyor. İşletim sistemi, acık pencereleri her işletim sistemi gibi yonetmenizi sağlamanın yanı sıra dondurmenize bile izin veriyor. Elbette bir de her yerde Pony’lerin olduğunu unutmamak gerek.
Garip işletim sistemlerini sıraladığımız yazımızın sonuna geldik. Windows'un temellerinin atıldığı Windows 1.0 hakkındaki iceriğimizi yukarıdan inceleyebilirsiniz. Benzer icerikleri sizlerle paylaşmaya onumuzdeki gunlerde devam edeceğiz. Kacırmamak icin takipte kalın.
Bugune Kadar Cıkan En Garip 7 İşletim Sistemi
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Bugune Kadar Cıkan En Garip 7 İşletim Sistemi