Cambridge Quantum Computing (Cambridge Kuantum Hesaplama / CQC) tarafından yapılan acıklama, onemli bir gelişmenin eşiğinde durduğumuzu gosteriyor. Acıklamaya gore CQC, doğal dil icin kuantum yapıları kullanarak yeni uygulama sahasının kapısını araladı. Bu sahada, cumleleri kuantum devrelere donuşturerek bunun ardından sonuc olarak oluşan programları bir kuantum bilgisayarda kullanarak soru cevaplama performansı oluşturabileceğiz.
Bir kuantum bilgisayarda ilk kez doğal dil işleme uygulanırken bu sonuclara kuantum RAM olmadan ulaşıldı. CQC bilim insanları, bunun icin 'Noisy Intermediate-Scale Quantum' bolge (NISQ - Gurultulu Ara Olcek Kuantum) adı verilen alanda yeni bir yol geliştirdiler.
[h=2]Doğal dil işleme surecinde dev bir adım:[/h]
CQC'nin sınıfında lider ve platformlar arası tekrar hedeflenebilir derleyicisi t|ket〉'i kullanarak bu programlar IBM'in kuantum bilgisayarında başarıyla calıştırıldı. Boylece, 'anlamın farkında' ve 'dil bilgi acısından bilgili' bir doğal dil işleme surecine ulaşmaya yonelik dikkate değer bir adım atılmış oldu. Bu, bilgisayar bilimcilerinin bilgisayar cağının başlangıcından bu yana hayalini kurduğu şeylerden biri.
CQC, yakın gelecekte programların olceklendirilmesini de iceren daha fazla ayrıntı sunmayı dort gozle bekliyor. Bu, anlamlandırılabilir cumlelerin NISQ makinelerinde kullanılmasını sağlayacak. Bunlar, kuantum hacimlerinde ve diğer kuantum bilgisayarları kullanarak kendi iclerinde olceklenebilecek.
Cambridge Quantum Computing, dunyanın lider kuantum hesaplama yazılım şirketi. Cambridge, Londra, San Francisco, Washington ve Tokyo'da ofisleri bulunan şirket, kuantum teknolojilerini ticari hÂle getirmek icin araclar geliştiriyor.

Noisy Intermediate-Scale Quantum bolgesi terimi, klasik bilgisayarlarda yapılamayan ancak kuantum bilgisayarlardaki hata toleranslı algoritmaları calıştırabilecek kadar da buyuk olmayan cihazlar icin kullanılıyor. Bu cihazlar, hata duzeltmek icin ayırabileceği yeterli kuantum bitlere sahip olmuyor.