Akıllı urunler gunumuzde yaygın olarak kullanılsa da bize hic bu kadar yakın olmamışlardı. Stanford Universitesi Tıp Merkezi'nden bilim insanları, kullanan kişinin anal izini tarayan, tıbbi amaclı bir akıllı tuvalet geliştirdiler.
Nature dergisinde yayınlanan calışmaya gore araştırmacılar, insanların dışkılama ve idrara cıkma surecini izlemek ve verileri buluta gondererek sağlık durumunu analiz etmek amacıyla bir sistem geliştirdiler. Tuvalete uygulanan bu sistem, ozellikle gastrointestinal (mide ve bağırsak) sorunları olan kişilerde olumlu sonuclar verebilir.
[h=2]Dort kamera ile sağlık kontrolu[/h]
Precision Health Toilet olarak adlandırılan tuvalette dort adet kamera yer alıyor. Bunlar; dışkı kamerası, anus kamerası ve iki urodinami kamerası. Kameralar, tuvaletin kullanan kişinin idrarını analiz etmesini ve dışkıyı derin oğrenme kullanarak Bristol dışkı skalasına gore sınıflandırmasını sağlıyor.
Uzmanlar, tuvaletten alınan verilerin doğru kişiyle ilişkilendirilmesi icin iki faktorlu kimlik doğrulama kullandılar. Araştırmacılar, hem sifon koluna gomulu bir parmak izi tarayıcısı hem de daha once bahsettiğimiz anal izi tarayan sistemi kullanarak, ortak kullanılan tuvaletlerdeki karışıklıkların onune gecmeyi planlıyor.

Calışmanın ortak yazarı Dr. Seung-min Park, "İnsan anusunu biyometrik tanımlayıcı olarak kullanma potansiyeli yeni bir kavram değil. Unlu ressam Salvador Dali, anusun parmak izleri kadar eşsiz olan 35 veya 37 kıvrıma sahip olduğunu duşunuyordu." dedi.
Dr. Park, akıllı tuvaletin iyi huylu prostat buyumesi, irritabl bağırsak sendromu ve idrar yolu enfeksiyonları dahil olmak uzere bazı hastalık ve rahatsızlıkları daha geniş bir olcekte teşhis etmek icin başlatılan calışmaların ilk adımı olduğunu soyluyor.