Her ne kadar son yıllarda eskiye nazaran kolaylaşsa da driver guncellemek uzun ve detaylı bir iştir. Tabi işin uzmanları daha profesyonel ve pratik ilerlediği icin temel kullanıcılar yer yer zorlanmaktadır. Bu yazımızda en basit haliyle ekran kartı nasıl guncellenir konusuna cevap veriyoruz. Hemen hemen her markanın kendine has bir guncelleme tarzı olsa da, pratikte hepsinin guncelleme surecleri yakındır.
Ekran kartınızın guncel olmaması bazen canınızı sıkabilir. Orneğin oyun oynuyorsunuzdur ama performans sorunu vardır. Ya da bir şekilde cizim ve alternatif yazılımlarda proje cizme durumunuz vardır, ekran kartınız guncel değildir yine problemler karşılaşırsınız. Guncel olmayan ekran kartı yazılımı pek cok sorun oluşturabilir. Bu yuzden mumkun mertebe guncel bir yazılım kullanmaya gayret etmenizi oneriyoruz.
[h=2]Ekran kartı guncelleme nasıl yapılır?[/h] Başlattuşuna basın ve calıştır bolumune ulaşın, Dxdiag yazarak Enter tuşuna basın, Buradan tanı aracına ulaşacaksınız (otomatik olarak acılacaktır), Ardından karşımıza bir pencere acılıyor, Ekran sekmesine tıklıyoruz Ekran sekmesine tıkladıktan sonra da Aygıt bolumune erişiyoruz. Aygıt bolumunde yazan bilgiler bilgisayarımızda takılı olan ekran kartı bilgileridir. Burada hem teknik ozellikleri goruruz hem de ekran kartı modeline dair genel bilgilere ulaşmış oluruz. Sağlıklı bir guncelleme yapmak icin oncelikle ekran kartınızın modelini oğrenmenizi oneriyoruz. Bu sayede hangi ekran kartına sahip olduğunuzu gorecek ve ona gore ilerleyebileceksiniz. Bu panelden ekran kartınızı oğrendikten sonra bilgileri bir yere not ediyoruz. Ekran kartınızın markasına gore guncelleme aşamalarını gormek icin aşağıdaki başlıklara goz atabilirsiniz.
[h=2]AMD ekran kartı guncelleme nasıl yapılır?[/h]
Buraya tıklayarak AMD Radeon sitesine giriş yapın, Ustte bulunan Driver & Support bolumune tıklayın, Buradan ekran kartı modelinizi secin, Karşınıza cıkan ekranın sol tarafından guncelleştirmeleri kontrol edin, İndir’e basarak en son guncellemeyi indirin. Yukarıdaki işlem sırasına gore indirmelerinizi yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Buna ek olarak buraya tıklayarak AMD Driver Autodetect programını bilgisayarınıza kurabilir, cihazınız icin uyumlu ekran kartı yazılımını otomatik olarak guncelleyebilirsiniz. Boylece sorunsuz bir şekilde ekran kartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
[h=2]Nvidia ekran kartı guncelleme nasıl yapılır? [/h]
Buraya tıklayarak Nvidia GeForce resmi web sitesine giriş yapın, Ortada yer alan suruculer sekmesine tıklayın, Buradan grafik kartınızı secin, Ardından karşınıza cıkacak olan guncel surumleri goreceksiniz. Buradan da en guncel surucuyu bularak indirin. Bu işlemlerden hemen sonra surucuyu calıştırarak guncelleme işleminizi sonlandırabilirsiniz. Ardından bilgisayarınızı yeniden başlatarak ekran kartınızı hazır hale getirebilirsiniz. Bu tarz guncelleme durumlarında olası sorunlarla karşılaşırsanız (mesela hata gibi), sistem geri yukleme yaparak ekran kartı kurulumu oncesi surece tekrar geri donuş sağlayabilirsiniz.
[h=2]Intel ekran kartı guncellemesi nasıl yapılır? [/h]
Buraya tıklayarak Intel donanımlarının guncellenmesinde sıkca kullanılan Intel® Driver & Support Assistant yazılımını indirin, Ardından yazılımı calıştırıp bilgisayarınıza kurun (ufak bir boyutu olduğu icin cok yer kaplamayacaktır), Sonra yazılımın bilgisarınızı taramasını bekleyin, Ardından karşınıza bilgisayarınızdaki butun Intel urunlerinin guncellemeleri cıkacaktır, Buradan download all updates bolumunu (butun guncellemeler) ya da ekran kartını secerek guncellemeye devam edin ve kurulumun bitmesini bekleyin. İşlem ardından bilgisayarınızı yeniden başlatarak guncelleme işlemini sonlandırabilirsiniz. Olası bir sorun durumunda sistem geri yukleme aracını kullanarak, bilgisayarınızı guncelleme oncesi haline geri getirebilirsiniz.
[h=2]Windows 10 ile ekran kartı guncelleme nasıl yapılır?[/h]
Oncelikle gorev cubuğundaki arama bolumune Aygıt Yoneticisi yazın ve ardından gelen Aygıt Yoneticisi'nitıklayın. Cihazların adlarını gormek icin bir kategori secin, ardından guncelleştirmek istediğiniz cihaza sağ tıklayın (veya basılı tutun). Guncel surucu yazılımını otomatik olarak ara yazısını secin. Surucuyu Guncelleştir bolumunu secin. Buradan kolaylıkla Windows 10 guncellemesini gercekleştirebilirsiniz. Şayet buradan bir guncelleme bulamazsanız, ekran kartınızın markasını oğrenerek yukarıdaki yonergeleri izleyip manuel guncelleme yontemini tercih edebilirsiniz. Windows 10 işletim sistemlerinde genel guncellemelerde oncelikle bu yontemi kullanabilirsiniz. Bu durum hem işinizi kolaylaştıracaktır hem de pratik bir şekilde guncelleme yapmanızı sağlayacaktır.
[h=2]macOS ekran kartı guncellemesi nasıl yuklenir?[/h]
OncelikleApple menusunden Sistem Tercihleri bolumune giriyoruz. Ya da alternatif olarak App Store bolumunden Guncellemeler bolumunu seciyoruz Ardından guncellemeleri kontrol etmek icin Yazılım Guncelleme bolumunu acıyoruz, Bir guncelleme var ise buradan gorup guncelleme işlemini gercekleştiriyoruz. Ardından cihazımızı yeniden başlatarak işlemi sonlandırmış oluyoruz. macOS işletim sistemlerinde grafik suruculeri işletim sistemi guncellemeleriyle birlikte guncelleniyor. Bu yuzden ayarlardan kontrolunuzu gercekleştirerek en guncel driverlere sahip olup olmadığınızı gorebilirsiniz. Bilgisayarlarımız icin en temel donanım parcalarından biri olan ekran kartımızın guncellemelerini bu şekilde yapabilir ve maksimum verimi alabiliriz. Yukarıda yer alan surecleri tek tek uygulayarak manuel şekilde butun guncellemeleri gercekleştirebilirsiniz.
Bu işlemlere alternatif olarak pek cok yazılım da bulunuyor. Bu yazılımlar icin guvenlik problemleri oluşabileceğinden dolayı, resmi siteler uzerinden manuel driver guncellemesi yapmak bizlere cok daha sağlıklı bir sonuc sağlayacaktır.
Ekran Kartı Guncelleme Nasıl Yapılır?
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Ekran Kartı Guncelleme Nasıl Yapılır?