Koronavirus salgının yoğun olarak gorulduğu ulkenin kuzeyinde Lombardiya Bolgesi icinde kalan Pavia Universitesi Tıp Fakultesi'ni bitirdikten sonra burada kalan Turk doktor Oğuz Oksuz, 10 yıldır yaşadığı bu bolgede yaşlı hastalara tıbbi destek sağlan bir kurumda calışıyor. Oksuz, yaşanan salgınla ilgili sureci ve başından gecenleri anlattı.
[h=2]Ciddi Onlemlerin Alınması Gecikti[/h] Oksuz, ulke genelinde koronavirus surecinin başladığı şubat ayının son haftasında, bu bolgede 10 beldenin karantina alındığını soyleyerek, "İlk etapta sadece bu şehirlerle bağlantılı kişiler takip edildi. Benim calıştığım kurumda da buna paralel şekilde bu şehirlerden gelen veya onlarla temasa gecmiş hasta yakınlarının ziyaretlerine sınırlama getirildi. Biz calışanlar olarak maske kullanmaya başlamıştık ve hijyen tedbirlerimizi artırmıştık. Hastalarımız arasında durumu ciddileşenleri, diğer hastalardan ayırmaya başladık. Biz grup olarak yaşlı bireylerle ilgilendiğimiz icin onları korumak adına kendi tedbirlerimizi onceden aldık ama ulusal capta bir bilinc uyanması, geniş capta ciddi onlemlerin alınması ne yazık ki biraz zaman aldı" diye konuştu.
[h=2]"İtalya Diğer Ulkeler İcin İbretlik Oldu"[/h] Turk doktor, virusun yayılma hızına gore alınan onlemlerin cok gerisinde kaldığını vurgulayarak konuşmasına şu şekilde devam etti: "Yani onlemler, onlem değildi aslına bakarsanız. Salgınının onune gecmiyordu daha cok onu bir adım geriden takip etti. Biz doktorlar olarak kendi calıştığımız yerlerde sıkı onlemler aldık ama ulke genelinde bunu goremedik. Ne var ki; bir noktadan sonra durum kontrol altına alındı. Ama sonuctaİtalya da bir şekilde bu salgının kurbanı oldu. En azından diğer ulkelere de bir ibret oldu. Diğer ulkeler, bence buradan cok fazla ders cıkarabilirler."
[h=2]Hicbir Ulke Boyle Bir Salgına Hazır Değil[/h] Oksuz, başlangıcta sağlık sistemlerinin hazırlıksız olduğunu ifade ederken, "Ancak bu capta bir krize hazırlıklı olmasını beklemek de haksızlık olurdu diye duşunuyorum. Boylesine bir salgına benim gozlemlediğim kadarıyla hicbir ulke hazırlıklı değildi. Herkes bocaladı. Ustelik Lombardiya Bolgesi, İtalya'da sağlık sisteminin en iyi olduğu yer. Bir anesteziyoloji uzmanının dediği gibi oldu; 'Suyun yukseleceğini bekliyorduk ama tsunami geldi.' Salgın yavaş yavaş yayılsa belki bu tablo cıkmayabilirdi diye duşunuyorum" diye konuştu.
[h=2]Aile Hekimleri Riske Atıldı[/h] "Aile hekimleri, ilk başta gerekli bilgilendirme yapılmadan koruyucu maske, onluk, gozluk sağlanmadan ateşe atılmış oldular. Benim calıştığım yerde de iş arkadaşlarımın birer ikişer enfekte olup işe gelememeye başlamalarıyla bu durum iyice kendini belli etmiş oldu. İş yukumuz iyice arttı. İki gece ust uste ofisimde uyuyup nobetime devam ettiğim gunler oldu.”
Oksuz, calıştığı yerde alınan ilk onlem hastaların yakınlarıyla goruşmesini sınırlandırdıklarını dile getirerek, "Hastalarımızın sevdiklerini ancak bir camın arkasından gormesi, ruh hallerini olumsuz etkiledi tabii. Seslerini ancak telefondan duyabiliyorlardı. Duruma şahit olan bizler icin de hic kolay bir durum değildi elbette." dedi.
[h=2]Turk Doktor Hastalığa Nasıl Yakalandı?[/h] Virusu calışma arkadaşlarından kaptığını duşunen Oksuz, "Başından beri tum tedbirleri alıp, koruyucu malzemeleri kullanıyor olmamıza rağmen, virus doktor ve hemşireler arasında hızla yayılmaya başladı. Hastalığın ilk belirtilerini fark ettiğim an, kendimi karantina altına aldım. Tabii ki işe gitmediğim gibi, iki haftadır da evden dışarı cıkmıyorum. Test yaptıramadım. Durumunuz kritik olup hastaneye gitmediğiniz surece teste ulaşmak cok zor. Haliyle ben de yaptıramadım. Bende ortaya cıkan ilk belirtiler; ateş, kuru oksuruk, halsizlik, baş ağrısı ve gozlerde yanma hissi oldu. Vucut ısımı, kandaki oksijen değerlerimi surekli başından beri kontrol ediyorum. Artık oksuruk dışında atlattım diyebilirim." diye konuştu.
[h=2]"Elinizle Yuzunuze Dokunmayın"[/h] Dokunulan eşyaların ve sık sık el yıkamanın onemli olduğunu belirten Oksuz, "Elimizi yuzumuze surmemeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Ayrıca bu donemde iyi beslenmek, bol sıvı tuketmek ve iyi uyumak da cok onemli. Eğer endişeye kapılmadan dikkatli ve sorumlu davranırsak hem kendimizi hem cevremizdekileri koruyabiliriz. Sağlık Bakanlığının uyarılarını takip edip, dinlemek ve tavsiyelerini uygulamak bu noktada cok onemli" ifadelerini kullandı.
İtalya'da Yaşayan Turk Doktordan Koronavirusle İlgili Altın Değerinde Uyarılar
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- İtalya'da Yaşayan Turk Doktordan Koronavirusle İlgili Altın Değerinde Uyarılar