Koronavirus, hayatımızdaki pek cok şeyi değiştirdi. Bu değişimlerin başında ise home office kulturunun benimsenmesi ve uzaktan eğitim sistemlerine alışılmış olması geliyor. Elbette bu durum, beraberinde bazı sistemlere duyulan ihtiyacı da artırdı. İnsanlar, ozellikle de şu donemlerde video konferans uygulamalarını bol bol kullanmaya başladılar.
Şu an halihazırda kullanılabilen onlarca video konferans uygulaması bulunuyor. Turkiye, bugune kadar bu konuda hizmet veren yerli bir uygulamaya sahip değildi. Ancak şimdi, Turk akademisyenler tarafından geliştirilmiş olan bir uzaktan eğitim platformu bulunuyor ve bu platform, video konferans uygulamalarının sunduğu hemen her şeyi fazlasıyla sağlıyor. Dilerseniz hemen, "Acaport" olarak isimlendirilen bu platformun detaylarına yakından bakalım.

Acaport aslında, "Academic Portal"ın kısaltılmış hali. Anadolu Universitesi (AU) ve Eskişehir Teknik Universitesinde (ESTU) bunyesinde calışmalarını surduren 3 akademisyen tarafından geliştirilen Acaport, 5 aylık bir calışmanın urunu. Aslına bakacak olursak bu proje başladığında koronavirus salgını yoktu ve bugunleri tahmin etmek neredeyse imkansızdı ancak Acaport, tam zamanında duyurulan bir yerli proje olarak karşımıza cıkıyor.
Acaport'un arkasında bulunan isimler AU Engelliler Araştırma Enstitusu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Onur Kurt, AU Hukuk Fakultesi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Ahmet Karakocalı ve ESTU Yer ve Uzay Bilimleri Enstitusunde gorevli Doktor Oğretim Uyesi Muammer Tun. Akademisyenler, geliştirdikleri platformu ozellikle de COVID-19'dan korunma yontemlerinde aktif olarak kullandılar. Test sureci olarak nitelendirebileceğimiz bu durum, başarı ile tamamlandı.
[h=2]Acaport uzerinden ucretli ya da ucretsiz eğitimler vermek mumkun[/h]
Konuya ilişkin acıklamalarda bulunan Prof. Dr. Onur Kurt, alanında uzman olan kişilerin bilgi paylaşımı yapabilecekleri bir platforma ihtiyac duyduklarını ve bu yuzden de Acaport'u geliştirdiklerini soyledi. Uzman kişilerin platforma başvurarak dahil olabileceklerini duyuran Kurt, Acaport uzerinden ucretli ve ucretsiz eğitimler verilebileceğini acıkladı. Kurt, Acaport'un toplumsal fayda sağlayacak projelerde ucretsiz olarak kullanılabileceğini ifade etti.
[h=2]Kişisel veriler korunacak[/h] Doktor Oğretim Uyesi Muammer Tun, COVID-19 salgını nedeniyle Uluslararası Medikal Kurtarma Ekipleri Derneği (UMKE-DER) ile iş birliği yaptıklarını ifade ederek, bu iş birliği kapsamında sağlık calışanlarına psikososyal destek eğitimleri verdiklerini ifade etti. Bu eğitimin 6 ay boyunca devam edeceğini soyleyen Tun, bircok kurum ile ortak calıştıklarını vurgulayarak, bu calışmalar kapsamında kişisel verileri de korumaya calıştıklarını soyledi.