İsvec'teki Uppsala Universitesi'nden araştırmacılar, tamamen organik bileşenlerle uretilen deneysel bir proton pili geliştirdiler. Geliştirilen yeni cevre dostu pil, sadece birkac dakika icinde şarj edilebiliyor ve cok duşuk sıcaklıklarda calışabiliyor.
Gunumuzde yaygın olarak kullanılan coğu pil, lityum iyon piller gibi madencilik calışmaları gerektiren ve rafine edilmiş metallerden yapılıyor. Bu uretim sureci, cevreye fazlasıyla zararlı ve aynı zamanda atık piller icin guvenli bir geri donuşum gerektiriyor.
[h=2]Lityum iyonların yerine hidrojen cozumu[/h]
Yeni pil tasarımında elektrotlar, belirli kinonların katı polimerlerinden elde ediliyor. Elektrotlar, elektronların katot ve anot arasında gecişine izin veren ve elektrolit gorevi goren asidik, sulu bir cozeltiye daldırılıyor. Proton piller, temelde lityum iyon pillerle aynı şekilde calışıyor ancak hidrojen iyonlarını temel alıyor.
Geliştirilen yeni proton pili şimdilik telefonlarda veya otomobillerde kullanmak mumkun değil. Cunku prototip, bir duğme pil olarak geliştirildi ve sadece 60 mAh kapasiteli. Bununla birlikte yeni pilin bazı onemli avantajları var. Organik bileşenlerle birlikte, hızlı bir şekilde şarj oluyor ve sadece 100 saniyede tam kapasiteye ulaşıyor.
Yapılan testlerde geliştirilen pil, kapasitesinin coğunu korurken 500 şarj/deşarj dongusune dayanabileceğini gosterdi. Ekip, elektrolit cozeltisinin diğerlerinden daha guvenli olduğunu, patlama veya alev alma riskinin olmadığını belirtiyor. Son olarak, pilin -24 dereceye kadar duşuk sıcaklıklarda calışabildiğini de one suruyorlar. Araştırmacılar, yeni proton pil tasarımının kavramsal olarak başarılı olduğunu ve kapasiteyi artırarak bircok alanda kullanmayı hedeflediklerini soyluyor.
Araştırmacılar, Dakikalar İcinde Şarj Olabilen Organik Proton Pil Geliştirdi
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Araştırmacılar, Dakikalar İcinde Şarj Olabilen Organik Proton Pil Geliştirdi