Dunya genelinde buyuk bir hızla yayılmaya devam eden koronavirus salgını, hukumetlerin aldığı ceşitli onlemlerle dizginlenmeye calışılıyor. Tum bu onlemlere rağmen hala buyuk bir hızla yayılmaya devam eden virus, en kotu senaryoda daha uzun sureler boyunca sıkıntı yaratacakmış gibi duruyor. Son derece bulaşıcı bir virus olan koronavirus, insanlara solunum yoluyla bulaşıp akciğerlere zarar vermesiyle biliniyor.
Viruse yakalanan coğu insanın, etrafındaki onlarca insana daha bulaştırdığı Covid-19 hakkında araştırma yapan bilim insanları, ozellikle yuksek sesle konuşan insanların daha fazla koronavirus bulaştırma ihtimali olduğunu keşfetti.
Kaliforniya Universitesi’nde aerosol uzerinde araştırma yapan bilim insanları, Covid-19 teşhisi konmuş hastaların normal sesle konuşmasının dahi, enfeksiyonu ilerletmek icin yeterli aerosol parcacıkları uretebildiğini keşfetti. Konuşma sesinin seviyesi arttıkca, ağızdan cıkan aerosol parcacıkları daha uzak noktalara erişebiliyor.
[h=2]Aerosol Nedir?[/h] Aerosol parcacıkları, havada asılı kalabilecek kadar kucuk parcacıklardır. İnsanlar normal konuştuklarında da ağızlarından aerosol boyutunda kucuk solunum partikulleri cıkarırlar. İşte araştırmacıların asıl merak ettiği konu, konuşma sırasında ortaya cıkan aerosol parcacıklarının Covid-19 virusunu de havada tutmaya yetip yetmeyeceğidir.
1 mikron ile 1 mikrometre arasında boyuta sahip olan aerosoller, boyutları itibariyle normal grip salgınlarının dışında Covid-19 gibi virusleri taşıyacak kadar buyuk. Bu buyuklukte bir taşıyıcı olmaları da salgınların daha hızlı yayılmasına neden olabiliyor.
Koronavirusun Yayılma Hızında Sesli Konuşmak Ne Kadar Onemli?
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Koronavirusun Yayılma Hızında Sesli Konuşmak Ne Kadar Onemli?