Koronavirus salgınıyla birlikte her gecen gun daha fazla insan evde kalıyor ve interneti hem calışmak hem de sosyalleşmek icin kullanıyor. Diğer taraftan, insanlar, koronavirus hakkında cevrimici aramalar yapıyor. Bilgisayar korsanları ise durumu fırsata cevirmeye calışıyor. Dolayısıyla Dunya Sağlık Orgutu’nun (WHO) “infodemik” olarak tanımladığı durumla karşı karşıyayız.
[h=2]Bilgisayar korsanları, koronavirusu fırsata cevirmeye calışıyor:[/h]
İnfodemik, WHO’nun resmi internet sitesinde, “insanların, internette dolaşan hem doğru hem de yanlış bilgi bolluğu ile bombardımana tutulması” olarak tanımlanıyor. Hal boyle olunca, insanın neye guveneceğini bilmesi zorlaşıyor. Bilgisayar korsanları, hukumetler ve WHO gibi saygın kuruluşlardan sağlık tavsiyesi vermeyi amaclayan ancak gercekten kimlik avı saldırıları yapan e-postalar gondererek bu durumdan yararlanmaya başladı.
Kac saldırı yapıldığını veya kac kişinin etkilendiğini bilmek zor. Ancak neredeyse her gun yeni saldırılar bildiriliyor ve bazı siber guvenlik şirketleri, insanlar evden calışmaya başladığından beri soruşturmalarda buyuk artışlar yaşandığını belirtiyor. Saldırılardan biri, Moğolistan’da kamu sektoru calışanlarına yonelik duzenlendi.
Moğolistan’daki siber saldırı, ulkenin Dışişleri Bakanlığı'na aitmiş gibi davranarak koronavirus enfeksiyonlarının yaygınlığı hakkında orijinal gorunumlu e-posta ve word belgesi (RTF dosyası) barındırdı. Dosyayı acmak, mağdurun bilgisayarına word uygulamalarını her actıklarında calışan kotu amaclı bir kod parcası yukluyor. (orneğin Microsoft Word).

Kotu amaclı kod, komut ve kontrol merkezi olarak bilinen başka bir bilgisayarın, kurbanın cihazına uzaktan erişmesine ve kontrol etmesine, daha fazla talimat ve kotu amaclı yazılım yuklemesine izin verdi. Bilgisayar korsanlarının, hedef alınan makinede casusluk yaparak verileri calmak veya başka saldırıları yonlendirmek icin kullanabileceği belirtiliyor.
Bilgisayarınıza virus bulaşması halinde, bilgisayar korsanları sadece kişisel bilgilerinizi değil, aynı zamanda işiniz hakkındaki verileri de calabilir. Cihazın cokmesi halinde, artık tarama veya uzaktan calışma icin kullanamayacağınız anlamına geliyor. Ozellikle koronaviruse ilişkin bilgilerin, Dunya Sağlık Orgutu gibi guvenilir kaynaklardan bakılması gerektiği tavsiye ediliyor.