Gunahta ısrar nedir
Sual: Şu (İstiğfar eden, hic gunah işlememiş gibi olur), (İstiğfar eden, gunde yetmiş defa aynı gunahı işlese ısrar etmiş sayılmaz), (Gunahı bırakmadan istiğfar eden, Allah ile alay etmiş olur) hadis-i şerifler birbirine zıt gibi. Gunahta ısrar ne demektir?
CEVAP
Gunahta ısrar demek, hic pişman olmadan, Allahu teÂlÂdan cekinmeden gunah işlemeye devam etmektir. Uc hadis-i şerifi Âlimler nasıl acıklamışsa bildirelim:
Bir insan yıllarca icki icmiştir, tesetture riayet etmemiştir. Bir gun yaptığı gunahlara pişman olur, bir daha aynı gunahı işlemezse, Allahu teÂl onun bu gunahlarını affeder, hic gunah işlememiş gibi olur. Bunun icin Peygamber efendimiz, (İstiğfar eden, hic gunah işlememiş gibi olur) buyurdu. (İbni Mace)
İnsan bu, gunahı terk ettiği halde, kotu arkadaşlara veya nefsine uyarak aynı gunahı işlese, sonra pişman olsa, tekrar tevbe etse, aradan bir muddet gectikten sonra yine nefsine veya şeytana uyup aynı gunahı işlese, tekrar pişman olup bir daha işlemeye tevbe etse, tevbesi yine makbul olur. Yani ben bu gunaha kac kere tevbe ettim ve yine işledim, artık Allah beni affetmez diye Allah’tan umit kesmek caiz değildir. Onun icin Hazret-i Mevlana, (Bin kere tevbeni bozsan da yine gel, bu kapı umitsizlik kapısı değildir) buyuruyor. Peygamber efendimiz de, aynı anlamda, (İstiğfar eden, gunde 70 defa aynı gunahı işlese ısrar etmiş sayılmaz) buyuruyor. (Tirmizi)
Bazı kimseler de, icki icmeye veya başka gunaha hic cekinmeden devam ederler, bu arada, (Ya Rabbi, hep sana isyan ediyoruz, sen cok affedicisin, bizi de affet) derler. Bu af dilemek, ozur dilemek değildir. Evet Allahu teÂl af dileyeni kabul eder ama, bu af dilemek değildir. Bir daha yapmam diye yalvarmak af dilemektir. Gunahtan vazgecmeden af dilemek edepsizlik olur. Onun icin Peygamber efendimiz, (Gunahı bırakmadan istiğfar eden, Allahu teÂl ile alay etmiş olur) buyuruyor. (İbni Asakir)
Gorulduğu gibi hadis-i şerifler birbirine zıt değildir. Hadis-i şerifler hangi olay uzerine soylenmişse onu bilmeden bu hadis, otekine zıt dememelidir.
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=2553
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Gunahta ısrar nedir ( İslam Tim )