Avrupa'nın en buyuk teknoloji holdingi Siemens’ten araştırmacı Zhen Song, hacker’ların gercekleştirdiği saldırılar sırasında verileri calmasını onleyen yeni bir yontem keşfettiklerini soyledi.
“Modern endustriyel kontrol sistemlerindeki guvenlik onlemleri goz onune alındığında, bilgileri gercek zamanlı olarak korumanın bir yolunun olmadığını fark ettik” diyen Song, bunun nedeni olarak geleneksel şifreleme yontemlerinin yeterince hızlı olmamasını gosterdi.

Geleneksel şifreleme algoritmalarının, izin verilen gecikmenin 1 milisaniyeden cok daha az olduğu endustriyel bağlantılar icin cok yavaş kaldığını belirten Song, “Genellikle geleneksel şifreleme algoritmaları ile az miktarda veri işlemek bile 100 milisaniyeden fazla suruyor” dedi.
Siemens’teki araştırmacıların geliştirdiği yeni yontem, şifrelenmemiş bir kanal uzerinden gercek zamanlı olarak veri aktarılmasını sağlıyor. Fakat aynı zamanda, “beyaz gurultu”ye benzer bir sinyal de aynı kanaldan iletiliyor. Beyaz gurultu, sinyal işlemede farklı frekanslarda eşit yoğunluğa sahip rastgele bir sinyaldir ve ona sabit bir guc, spektral yoğunluğu verir. Fizik, akustik muhendisliği, telekomunikasyon ve istatistiksel tahmin de dahil olmak uzere bircok bilimsel ve teknik disiplinde kullanılan bu yontem, uzmanların arka planda bilgisayar korsanlarının gercekleştirdiği siber saldırıları hızlı bir şekilde tespit etmesini sağlayacak.
Bu yaklaşımın saldırıların hızlı bir şekilde tespit edilmesini sağladığını belirten Song, “Saldırganlar kanal sinyalini gercek zamanlı olarak biraz değiştirdiğinde veya geciktirdiğinde, algoritma bunu algılıyor ve hemen alarm veriyor” dedi. Yeni tekniğin geleneksel şifreleme algoritmalarından 32 ila 1.300 kat daha hızlı olduğunu belirten Song, endustri altyapılarının bu yontemle cok daha iyi korunabileceğini soyluyor.