Ryoji Tsuboi liderliğindeki Tokyo Tıp Universitesi Hastanesi'nden bir dermatolog ekibi, hastanın kendi sac hucrelerini doğrudan kafa derisine naklederek sac dokulmesini tersine cevirecek yeni bir yontem keşfetti.
Ekip, tekniği 33-64 yaş arası 50 erkek ve 15 kadında test etti. Sac ekimi yapılan sac derisi bolgelerinde ortalama yuzde 8 daha fazla sac yoğunluğu tespit eden bilim insanları, dunyadaki milyonlarca insanın muzdarip olduğu sac dokulmesi sorununa yeni ve etkili bir cozum yolu sunmuş gibi gorunuyor.

Japon Asahi Shimbun gazetesine konuşan Tsuboi, “Calışmamızın sonucları cok cesaret vericiydi. Uzerinde calıştığımız araştırmanın, sac dokulmesi icin yeni bir tedavi geliştirmeye yardımcı olabileceğini kanıtladık” ifadelerini kullandı.
Ekip, bir yıl boyunca devam eden testler kapsamında deneklerin kafasının arkasındaki sac koklerinden kucuk dermal kılıf hucreleri ornekleri aldı. Hucreler tedavi edildi ve bir laboratuarda buyutuldu. Daha sonra ise kafa derisinin ustune enjekte edildi. Denekleri her ay duzenli olarak gozlemleyen ekip, en aktif yeni sac buyumesinin 6 ila 9 aylık sure zarfında gercekleştiğini tespit etti.

Japon bilim insanlarının buldukları yontem, yaşlı kişilerde daha etkili oldu. Ayrıca kafa derisine nakledilen hucre miktarının artırılmasının, sac buyumesini artırmadığı da gozlemlendi. Ekibe gore bu durum, bağışıklık sistemi ve hucrelerinin aktive edilmesini onleyebilecek ‘hucre dokuntusu’ de dahil olmak uzere ceşitli faktorlerden kaynaklanıyor olabilir.
İngiliz Dermatologlar Birliği'ne gore, 50 yaşın uzerindeki erkeklerin en az yarısı, yaşlanma sureci boyunca saclarının bir kısmını kaybedecek. Ortalama olarak insanların gunde 50 ila 100 tel sac doktuğunu belirten araştırmacılar, sacları topaklar halinde dokulen, kafa derisi kaşınan veya yanan kişilerin ise en kısa surede doktorlarına danışmanlarını tavsiye ediyor.