Blogger’ın yaratıcısı ve Twitter sosyal medya platformunun kurucularından olan Ev Williams tarafından 2012 yılında kurulan Medium, sosyal medyanın sınırlı paylaşım imkanlarının otesine gecmek isteyen kullanıcılara hitap eden bir site. Gundemde olan ya da gundem dışı konularla ilgili fikirlerinizi Medium blog sitesinde yayınlayabilir ve tum dunya ile paylaşabilirsiniz.
Bir kitap eleştirisi, film yorumu ya da guncel haberlere dair detaylı incelemeler yazmak istiyorsanız, Medium sayesinde herhangi bir web tasarım bilgisine ihtiyac duymadan istediğiniz yazıları yazabilir ve bu yazıları herkesle paylaşabilirsiniz. Tum dunyada giderek populerleşen blog sitesi Medium nasıl kullanılır sorusunu sizin icin yanıtladık.
[h=2]Medium hesabı nasıl acılır?[/h]
Medium blog sitesini acın. Sayfanın ortasında ya da sağ ust koşede bulunan “Get started” butonuna tıklayın. Google hesabınız ya da başka bir e-posta adresiyle kaydolabilirsiniz. Hesabınızı actıktan sonra profilinizi dilediğiniz gibi ozelleştirebilirsiniz. Medium’da yayınlanan yazıları okumak ve okuduğunuz yazıları kendi sosyal medya hesaplarınızda paylaşmak icin siteye uye olmanıza gerek yok ama yazı yayınlamak, diğer yazarlarla iletişime gecmek ya da diğer yazılara yorum bırakmak istiyorsanız bir Medium hesabına sahip olmalısınız.
Yazdığınız Medium yazılarını daha sonra Facebook ve Twitter hesaplarınızda daha kolay paylaşmak ve o platformlardaki takipcilerinize daha kolay erişebilmek icin Medium hesabınızı actıktan sonra Facebook ve Twitter profillerinizle bağlayabilirsiniz.
[h=2]Okuyucu olarak Medium nasıl kullanılır?[/h]
Google hesabınız ya da başka bir e-posta adresinizle bir Medium hesabı actıysanız artık siteyi kullanmaya hazırsınız. Elbette bir yazar olarak yazılar hazırlayıp sitede paylaşmadan once iyi bir okuyucu olarak da Medium sistemine hakim olmalısınız. Eğer sitede aramak istediğiniz bir yazar, yazı, ya da etiket varsa sağ ust koşede goreceğiniz buyutec işaretine tıklayarak arama cubuğunu acabilir ve aramanızı gercekleştirebilirsiniz.
Arama sonuc sayfasında aradığınız kelime ile ilişkili yazılar, yazarlar ve etiketler karşınıza cıkacak. Dilediğiniz bir yazarın ismine tıklayarak profil sayfasına gidebilirsiniz. Profil sayfasında yazarın kendi yazılarına ve paylaştığı diğer yazarların yazılarına ulaşabilirsiniz. Yazarı takip etmek icin profil fotoğrafının yanında bulunan “Follow” butonuna tıklamanız yeterli. Yazarın tum yeni paylaşımlarını ana sayfanızda gorebileceksiniz
[h=3]Yorum ve beğeni ekleme:[/h]
Arama sonucunda ya da ana sayfada karşınıza cıkan bir yazı ve yazar ile etkileşime girebilirsiniz. Medium’da beğeni butonu yerine “Claps” butonu bulunuyor. Yazının altında bulacağınız claps butonu ile yazıyı beğendiğinizi gosterebilir ya da “Responses” butonuna tıklayarak yazı ile ilgili yorum yapabilirsiniz. Yaptığınız claps ve responsesler herkes tarafından gorulebilecektir.
Claps butonunun yanında bulunan “Save” butonuna tıklarsanız yazı, daha sonra okumanız icin okuma listenize kaydedilecektir. Kaydettiğiniz yazılara sağ ust koşede bulunan “Save” butonuna benzer bolumden ulaşabilirsiniz. Okuma listenizde bulunan yazıları okuduktan sonra eğer beğendiyseniz ve uzun zaman saklamak istiyorsanız arşivleyebilirsiniz.
[h=3]Yazar ile ozel iletişim:[/h]
Bir Medium yazısı acın. Yazının istediğiniz bolumunu imlec yardımıyla secin. Cıkan seceneklerden ilki, sectiğiniz bolumu farklı bir renkte belirginleştirecektir. İkinci secenek, sectiğiniz bolumu Medium yazınıza alıntı olarak ekleyecektir. Ucuncu secenek ile sectiğiniz bolumu Twitter hesabınızda paylaşabilirsiniz. Son secenek ise sectiğiniz bolum ile ilgili yazara ozel not yazmanızı sağlayacaktır. Ozel notunuzu yalnızca yazar gorebilir. Medium blog sitesinde bulunan en farklı ozelliklerden biri de, yazının bir bolumu ile ilgili yazara ozel bir not iletebilmeniz ya da o bolumu ozel olarak paylaşabilmenizdir.
[h=2]Yazar olarak Medium nasıl kullanılır?[/h]
Bir okuyucu olarak Medium blog sitesini kullanmayı gordukten sonra bir yazar olarak Medium kullanmak isteyeceksiniz. Medium’da dilediğiniz her konu hakkında, dilediğiniz uzunlukta yazılar yazabilir ve takipcilerinizle ya da internet dunyasındaki diğer insanlarla paylaşabilirsiniz.
Sağ ust koşede bulunan profil fotoğrafınıza tıkladığınız zaman bir menu acılacak. Bu menuden “New story” seceneğine tıklayarak, yeni bir yazı sayfası acabilirsiniz. Yeni yazı sayfasında yazınıza bir başlık ekleyebilir ve bu başlığı sınırlı da olsa ozelleştirebilirsiniz. Başlığı yazdıktan sonra imlec yardımıyla sectiğiniz zaman acılan menuyu kullanarak yazı boyutu belirleyebilir ya da bir link ekleyebilirsiniz.
[h=3]Yazınızı ozelleştirme:[/h]
Başlığın altında bolume gecerek yazınızı yazabilirsiniz. Yazınızı yazdıktan sonra dilediğiniz bolumunu imlec yardımıyla sectiğiniz zaman acılan menuyu kullanarak yazı boyutunu belirleyebilir, link ekleyebilir, kalın ya da italik yapabilir ve eğer sectiğiniz bolum bir alıntı ise bunu vurgulayabilirsiniz.
Yazının dilediğiniz bir noktasında sol tarafta bulunan artı butonuna tıklayarak bir gorsel, video ya da yeni parcaya gectiğinizi belirten bir işaret ekleyebilirsiniz. Dilerseniz farklı bir internet sitesinden aldığınız HTML paylaşım kodunu yazınızın bir noktasına ekleyerek iceriğinizi zenginleştirebilirsiniz.
Yazınızı tamamladıktan sonra sağ ust koşede bulunan “Publish” butonuna tıklayarak yayın ekranını acın. Burada yazınızla ilgili maksimum beş etiket ekleyerek yazınızın gorunurluğunu arttırabilirsiniz. Tum duzenlemeleri tamamladıktan sonra “Publish now” butonuna tıklayarak yazınızı paylaşabilirsiniz.
[h=3]Series yapmak:[/h]
Medium blog sitesindeki farklı ozelliklerden Series bolumunu kullanarak story formatında yazılar yayınlayabilirsiniz. Bunun icin;
Sağ ust koşede bulunan profil fotoğrafınıza tıklayarak menuyu acın. Menuden Series bolumunu acın. Burada daha once yaptığınız seriler gorunecek. Yeni bir seri yaratmak icin “Create series” butonuna tıklayın. Serinizin kac parca olacağını secin. Her bir parcaya ozel gorsel ve yazı ekleyebilirsiniz. Tum duzenlemeleri tamamladıktan sonra sağ ust koşede bulunan “Publish” butonuna tıklayarak serinizi paylaşabilirsiniz. Yarattığınız series, Medium mobil uygulamasında gorunecektir. Bunu bir nevi sosyal medyada paylaşılan bir hikaye gibi duşunebilirsiniz. Daha once yaptığınız serileri acılır menudeki Series bolumunde, daha once yazdığınız yazıları ise aynı menunun Stories bolumunde gorebilirsiniz.
[h=3]Medium istatistikleri:[/h]
Medium blog sitesinde yazdığınız yazıların ya da yaptığınız serilerin ne kadar etkileşim aldığını ve ne kadar okunduğunu gormek icin Medium’un kullanıcılarına sunduğu istatistikleri inceleyebilirsiniz. Bunun icin sağ ust koşede bulunan profil fotoğrafınıza tıklayarak menuyu acmanız ve “Stats” seceneğine tıklamanız yeterli.
Views rakamları paylaşımları gorenleri, reads rakamları paylaşımları okuyan tahmini kişi sayısını, fans rakamları aldığınız etkileşimleri ifade ediyor. Altta goreceğiniz Stories, Responses, Series seceneklerinden hangisini secerseniz, o paylaşımlarınız ile ilgili istatistikleri goreceksiniz.
Ucretsiz olarak dilediğiniz konuda yazılar yazabileceğiniz ve paylaşabileceğiniz blog sitesi Medium kullanmak icin bilmeniz gerekenleri anlattık. Eğer sizin de anlatacak ve paylaşacak cok şeyiniz varsa ama artık bilinen sosyal medya platformları yeterli gelmiyorsa, bir Medium hesabı acarak fikirlerinizi tum dunya ile paylaşabilirsiniz.