Ultrason bize insan vucudunun ic yapılarını gostermek icin vazgecilmez bir arac haline geldi. Peki ultrason, insan vucudu ilaclara veya hastalığa tepki verirken cok daha ayrıntılı ve dinamik bir resim sunabilir mi? Bilim insanları bu sorudan yola cıkarak dunyanın ilk ultrason biyosensoru adı verdikleri cihazı geliştirmek icin calışmalara başladı. Cihazın amacları arasında tumorleri duşuk maliyetli bir şekilde goruntulemek ya da inmelerin etkilerini acığa cıkarmak bulunuyor.
Vucuda yerleştirilebilen kucuk, toksik (zararlı) olmayan biyosensorler, doktorlara ve araştırmacılara farklı bedensel surecler uzerinde tamamen yeni bir bakış acısı sunmayı hedefliyor. Bu biyosensorler, minik hareketleri tespit ederek solunum ve kalp hızlarını izleyecek.

Yeni araştırmanın arkasında olan bilim insanları, vucuttaki ilac seviyelerini ve biyolojik molekulleri gozlemleyecek bir biyosensor geliştirmek icin goreve koyuldu. Gunumuzdeki ultrason goruntuleme, temelde gazla dolu mikro baloncukları karşılaştırma yontemine dayanıyor. Ekip, yeni sistemle birlikte yalnızca 20 dakikaya kadar dayanabilen mikrobaloncuklara cok daha dayanıklı bir alternatif getirmeyi planlıyor.
Bu amac, ekibi metakrilik asit polimerle kaplanmış silika cekirdekler iceren nanoparcacıklar uretmeye itti. Bu da parcacıkların pH seviyelerine karşı duyarlı olmalarını sağladı. Bu parcacıklar; pH seviyelerindeki değişikliklerin, parcacıkların sertliklerinde değişikliklerle sonuclanabileceği dokular altına yerleştirilebilecek. Bu işlemin sonucu da standart bir ultrason cihazıyla birlikte vucut dışından rahatlıkla olculebilecek.
Araşturmacılara gore, tumorlerdeki pH seviyelerini bu şekilde takip etmek, tumorlerin ilaclara nasıl tepki verdiğini gercek zamanlı olarak izleme konusunda noninvazif bir secenek olacak. Bunun sonucunda hastaların ihtiyac duyduğu ilac dozları kolaylıkla belirlenebilecek.
Bilim insanları cihazın portatifini yaptıklarını şimdi hastalığın gercek hayvan modelleri uzerinde teknolojiyi test etmeye başlayacaklarını duyurdu. Eğer cihaz sorunsuz bir şekilde calışırsa teknolojinin bir cep telefonu gibi bir şeyle calışabileceğini, karmaşık hastane veya laboratuvar ekipmanlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırdığını ve uzak bolgelerdeki hastaları tedavi etmek soz konusu olduğunda yeni olanaklar acabileceği tahmin ediliyor. Cihaz şu an deneme calışmalarında olduğu icin ne zaman piyasaya surulur kesin ve net bir tarih yok.