Kadınların ortalama yaşam suresi, erkeklerin yaşam suresinden %8 daha uzun. Vahşi memeliler arasında yapılan araştırmada ise incelenen turlerin %60'ında dişilerin erkeklerden ortalama %18.6 daha uzun yaşadığı ortaya cıktı. Bu oran, farklı memeli gruplarında değişkenlik gosteriyor.
Fransa'nın Lyon Universitesi'nden Jean-Francois Lemaître liderliğindeki uluslararası bir bilim ekibi, 101 vahşi memeli turune ait 134 populasyonda cinsiyete bağlı yaşam suresini araştırdı. Yapılan calışmada, cinsiyetin yaşam suresine etkisinin turler arasında son derece değişken olduğu gozlemlendi.

Dişiler surekli olarak erkeklerden daha uzun yaşasalar da, olum riskinin erkeklerde dişilerden daha hızlı artmadığı ortaya cıktı. Bilim insanları, hayvanların omrunde cevresel koşullar, hayatta kalma ve ureme gibi daha karmaşık faktorlerin rol oynadığını duşunuyor.
Dişiler ve erkekler arasındaki yaşam suresi farkı, ureme ve hayatta kalma arasında bir denge ile cevresel koşullar tarafından şekillendirilir. Bazı turlerde, erkekler cinsel rekabete ve uremeye daha fazla kaynak ayırıyorlar. Bu da, cinsiyetlerinden kaynaklı olarak omurlerini etkileyebiliyor.
Cinsiyet farkı icin bir başka olası acıklama da erkeklerin dişileri koruması. Doğum yapmak ve yavrulara bakmak, dişilerin sağlıklarından kaynak ayırmalarını gerektiriyor ancak her iki ebeveyn de yavrularını yetiştirmek icin ortak bir caba icine girdiklerinde bu kaynak azalıyor.

Bilim insanları, cinsiyetler arasındaki biyolojik farklılıkların yaşam suresini ne olcude etkilediğini olcmek icin, vahşi memelilerin verilerini hayvanat bahcesindeki memelilerle karşılaştırmayı planlıyorlar. Araştırmanın sonuclarının, insan omrunu neyin etkilediğini anlamaya katkıda bulunacağı duşunuluyor.
Calışmanın yazarları erkek ve kadın omru arasındaki farklılıkların, yerel cevre koşulları ve cinsiyete ozgu ureme biyolojisi arasındaki karmaşık etkileşimlerle şekillendiğini soyluyorlar. Daha fazla araştırmanın her iki cinsiyette de yaşlanmanın altında yatan evrimsel koklere yenilikci bakış acısı sağlayacağını soyluyorlar.