ESA’nın aldığı karar, ajansın hÂlihazırda yuruttuğu 21 aktif gorevden 4’unu etkiledi. Kararla birlikte kaynaklar, Avrupa Uzay Ajansı ile Japonya Uzay Araştırma Ajansı tarafından geliştirilen Merkur uzay sondası BepiColombo’ya aktarılacak.
Avrupa’dan Merkur’e gonderilen ilk uzay aracı olan BepiColombo, 2018 yılında Ariane 5 roketiyle Fransız Guyanası'ndan yorungeye fırlatıldı. Soz konusu uzay aracıyla Guneş sisteminin en kucuk gezegeni Merkur’un daha iyi anlaşılabilmesi hedefleniyor. ESA'nın hamlesi, secilen 4 gorevi gecici bir duraklama surecine soktu.
[h=2]4 uzay programına koronavirus engeli:[/h]
ESA'nın Operasyon Direktoru Tolf Densing, “Onceliğimiz iş gucumuzun sağlığı ve bu nedenle bazı bilimsel gorevlerdeki, ozellikle de şu anda sahada en fazla sayıda personel gerektiren gezegenler arası uzay araclarındaki, aktiviteyi azaltacağız” dedi. Uzay araclarının sabit yorunge ve uzun gorev sureleri olduğunu belirten Densing, alınan kararın genel gorev performansları uzerinde ihmal edilebilir bir etkiye sahip olacağını bildirdi.
Avrupa Uzay Ajansı’nın koronavirus salgını nedeniyle durdurulan gorevleri 2000 yılında başlatılan Cluster programı; Roscosmos ile yurutulen ExoMars Trace Gas Orbiter; Mars Express ve Solar Orbiter. NASA Bilim Gorev Bolumu Mudur Yardımcısı Thomas Zurbuchen, ESA’nın bu kararını mevcut koşulları goz onunde tutarak desteklediklerini ifade etti.
Soz konusu gorevlerin ertelenmesiyle birlikte BepiColombo gorevine destek artacak. BepiColombo, birkac hafta sonra Dunya’nın cekim kuvvetinden faydalanarak manevra yapacak. Boylece uzay aracı, yorungesini Merkur’e doğru yonlendirecek. Bu gorevden sorumlu personel, sosyal mesafeyi koruyarak ve sağlık onlemlerini alarak calışmaya devam edecek.
Avrupa Uzay Ajansı, Koronavirus Nedeniyle 4 Uzay Programını Durdurdu
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Avrupa Uzay Ajansı, Koronavirus Nedeniyle 4 Uzay Programını Durdurdu