Guney Kore'deki en onemli bilimsel araştırma enstitulerinden olan KAIST'teki bilim insanları, fotoğraf makinesi ve kameralarda devrim yaratacak bir buluş gercekleştirdi. Yuksek cozunurluklu goruntuleme icin bocek gozu yapısını kullanan bilim insanları, cok ince bir kamera uretmeyi başardı.
Bocek gozlerini simule eden benzersiz bir yapı kullanan kamera, lensler icin cok ince bir profil ve herhangi bir kameranın sağlayamayacağı kadar geniş bir acı sunuyor. Araştırmacılar, bu ozellik sayesinde yeni kameranın kucuk kamera gerektiren akıllı telefonlar, tıbbi ekipman ve keşif ekipmanları gibi ceşitli alanlarda kullanılabileceğini duşunuyorlar.
[h=2]Bocek gozunden ilham aldılar:[/h]
İnce lens sorununu cozmek icin araştırma ekibi, Xenos Pecky ismindeki bir boceğin yapısını taklit eden bir lens geliştirdi ve ince kamerayı uretmek icin onu bir goruntu sensoruyle birleştirdi. Boceğin yapısında pigment hucreleri, lensler arasındaki ışığı engelliyor ve bu, her lenste bir goruntu oluşmasıyla sonuclanıyor. Bilim insanlarının tasarladıkları lens, lensler arasındaki optik paraziti engelleyerek yuksek kontrastlı ve yuksek cozunurluklu goruntu elde etmelerini sağlıyor.
Araştırmacılar, ışık engelleyici yapıyı yaratmayı ve lensler arasındaki optik paraziti engelleyen bir fotolitografi surecini kullanarak kamerayı cok ince yapmayı başardı. Lensin kalınlığını en aza indirmek icin yonu, goruntu sensorunun yonunu taklit etmesi adına ters cevrildi. Her şey sona erdiğinde nihai urunun kalınlığı yalnızca 0,74 milimetreydi.
Araştırmacılar, lensin kalınlığının Guney Kore'deki 10 wonluk bir bozuk paranın yarısı kalınlığında olduğunu belirtiyorlar. Sensor, cok sayıda goruntuyu alıyor ve onları sentezleyerek tek bir yuksek cozunurluklu goruntu cıkarıyor. Bilim insanlarına gore bu lens ticari kullanım potansiyeline de sahip.

Ticari olarak akıllı telefon kameralarında, keşif ekipmanlarında ve tıbbi ekipmanlarda kullanılabilecek olsa da araştırmacılar kameranın henuz ticari kullanıma acılıp acılmayacağına dair bilgi vermediler.