Yeni tip koronavirusun neden olduğu COVID-19 hastalığı, gectiğimiz yılın sonlarında Cin'in Wuhan şehrinde ilk kez tespit edildiğinden beri dunya capında 384,429 kişiye bulaştı ve 16,591 insanı oldurdu. Erken tanı, diğer tum pandemik hastalıklarda olduğu gibi, COVID-19’da da cok buyuk bir onem taşıyor. Eşi az rastlanır bir bulaşma gucune sahip olan yeni tip koronavirus, Bakır yuzeyde 4 saat, karton yuzeyde 24 saat, plastik ve paslanmaz celik yuzeylerde ise 3 gun boyunca aktif kalabiliyor.
Ankara’da calışmalarını surduren bir biyoteknoloji firması, COVID-19 ile mucadele kapsamında yeni bir hızlı tanı kiti geliştirdi. Hastanın durumuna gore virusu 10 ila 20 dakika arasında tespit edebilen kit, uc aşamadan oluşan bir uretim surecine sahip.
Tanı kitine ilişkin acıklamalarda bulunan genetik muhendisi Senem Şimşek, koronavirusun dunyada ilk gorulduğu andan itibaren calışmalara başladıklarını ifade etti. "Aralık ayında bizler bir kit geliştirdik. Hepsini kendi laboratuvarlarımızda geliştirdik. Vakalar daha Turkiye'ye gelmemişti ama bizler hem kendi milletimize hem de dunya sağlığına hizmet etmek uzere zaten gonullu neferlerdik" diyen Şimşek, haftada 30 bin tanı kiti uretimi yaptıklarını aktardı.
Uretimin tum aşamalarını kendi laboratuvarlarında bulunan ozel cihazlar ile surduklerini belirten Şimşek, "Bizler de kendi kitlerimizi oluşturursak hem bir dahaki salgınlar icin deneyimizi yapmak ve halkımızla paylaşmak istedik hem de zamanında uretim yapılır ve zamanında testler gercekleştirilirse dışarıya bağımlılık soz konusu bile olmayacaktır” dedi. Bugune kadar geliştirdileri kiti Avrupa ile Orta Doğu başta olmak uzere 7 farklı ulkeye gonderdiklerini soyleyen Şimşek, bu sayının onumuzdeki donemde artabileceğini kaydetti.
Son olarak kitin nasıl calıştığıyla ilgili bilgi veren Şimşek, virusun insan vucuduna girdikten sonra ne kadar surede kendisini coğalttığını bilmenin bu konuda cok onemli olduğunu aktardı. “Ne kadar cok virus molekulu varsa o kadar kısa surede siz ozel kitinizle bunu yakalayabilirsiniz” diyen Şimşek, sozlerine şu şekilde devam etti:
"Hasta ilk 48 saat icinde virusle enfekte olur ve olduktan sonra kopya sayısı cok azdır. 10-15 kopya kadar. Bizler bu kiti uretirken bu sayıyı hedefleyerek yola cıktık ancak bugun virusun ilk giriş yeri boğazdır ve yuzlerce kopyasını girdiği andan itibaren uretebilir. En duşuk ilk girdiği zaman yaklaşık 10 partikulde 20-23 dakika icerisinde belli bir değerde gorebiliyorsunuz. Fakat virus seyir değiştirdi yuzlerce kopyasını oluşturuyor. Bunun icin de insanlar 5-6 gun icinde artık tum belirtileri gosterebiliyor. Dolayısıyla milyonlarca virus sayısı gerekmekte. O yuzden biz 10-12 dakika icerisinde virusu bu kitimizle tespit edebilmekteyiz"
Turk Bilim İnsanları, Koronavirusu 10 Dakikada Tespit Eden Tanı Kiti Geliştirdi
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Turk Bilim İnsanları, Koronavirusu 10 Dakikada Tespit Eden Tanı Kiti Geliştirdi