Metan; endustriyel tesisler, tarım arazileri, petrol tesisleri, sulama alanları ve su kutlelerinden salınan bir sera gazıdır. NASA’dan bilim insanları, metan gazının en az karbon kadar iklim değişikliğinde etkili olduğunu soyluyorlar. Bu nedenle NASA, metan gazının atmosferdeki hareketlerini gosteren 3 boyutlu bir harita oluşturdu.
NASA’nın Goddard Uzay Ucuş Merkezi’nde calışan karbon dongusu bilimcisi Abhishek Chatterjee, karbondioksitle benzer şekilde, uzun suredir devam eden insan faaliyetleri sonucunda metan konsantrasyonunun eskiden olduğundan daha hızlı bir şekilde arttığını soyluyor. Chatterjee, insan nufusu artmaya devam ettikce ve enerji kullanımı, tarım ve hayvancılık alanlarında değişiklikler yapılmadığı surece metan emisyonunun artacağını ifade ediyor.
Metan emisyonunun iklim değişikliği uzerindeki negatif etkisi nedeniyle, metan emisyonunun nasıl geliştiği ve kuresel ısınmaya nasıl katkıda bulunduğuna dair eksiksiz bir tabloya bilim dunyasının fazlasıyla ihtiyacı var.
NASA’dan bilim insanları, metan emisyonunun Sanayi Devrimi’nden bu yana neredeyse 2 kattan daha fazla arttığını acıkladılar. Bilim insanları, artan metan gazının ısıyı yakalamada karbondioksitten cok daha etkili olduğunu dile getiriyorlar. NASA’ya gore dunyadaki sıcaklık artışının yuzde 20 ile 30’u metan gazı emisyonu nedeniyle oldu.
Metan gazı emisyonunun iklim değişikliği uzerindeki bu etkisinin altını cizen NASA’dan bilim insanları, uydulardan aldıkları verileri ve ulkelerin metan emisyonu verilerini kullanarak 3 boyutlu harita oluşturdular. Veriler, sulak alanlar gibi doğal kaynaklardan gelen metan emisyonunu hesaplayan ve metanın atmosferdeki hareketlerini simule eden bir bilgisayar modelinde kullanıldı. Araştırmacılar, metan emisyonu modelini ortaya cıkardıktan sonra ruzgarların metan gazı toplamını nasıl hareket ettirdiğini gormek icin bir de hava modeli geliştirdiler.
Dunyadaki metan gazının 3 boyutlu şekilde oluşturulan haritası, ilginc bilgilerin ortaya cıkarılmasını sağladı. Dunyadaki sulak alanlarından gelen metan gazı emisyonunun yuzde 60’ının tropik bolgelerden geldiği, Guney Asya’dan yayılan metan gazının ise toplam emisyonu yuzde 1.5 değiştirdiği anlaşıldı.
Diğer taraftan, Kuzey Kutbu’ndaki metanın yuzde 70’inin doğal kaynaklardan geldiği belirlenirken, Doğu Asya’daki metan gazı emisyonunun yuzde 85’inin insanların faaliyetleri sonucunda gercekleştiği ortaya cıkarıldı.
İklim değişikliğinin onune gecmek icin karbon emisyonlarının duşurulmesi kadar metan emisyonlarının duşurulmesi de onemli. Bu nedenle metan emisyonunun kaynaklarının tespit edilmesi, bu calışmanın en onemli noktalarından birini oluşturuyor.
[h=2]NASA'nın metan emisyonu ile ilgili paylaştığı video[/h]
NASA, Dunyadaki Metan Gazı Dağılımını Gosteren 3 Boyutlu Bir Harita Oluşturdu
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- NASA, Dunyadaki Metan Gazı Dağılımını Gosteren 3 Boyutlu Bir Harita Oluşturdu