Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzm. Dr. Sinan İbiş;“AB'nin yaşlıları icin cozum kesinlikle Turkiye. Ancak bunun icin dil bilen nitelikli elemanlar yetiştirmemiz ve ulkesel otoritelerle daha fazla işbirliği yapmamız gerekiyor “ dedi.

3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi'nin mimarı Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzm. Dr. Sinan İbiş; cok uzun yıllardır Turkiye'de tıp turizminin başlatılması, planlanması ve geliştirilmesi icin fikir uretip emek verenlerden... Son 4-5 yıldır da hem yaşlı bakımı ve yaşlı turizmi alanına ağırlık vererek, hem de sosyal sorumluluk projeleri yuruterek ilerletiyor calışmalarını. Yılların tecrubesi ve deneyimi ile 2013 yılında tum dinamikleri guclu bir ruzgarla biraraya getiren Uzm. Dr. Sinan İbiş; bu sene de kongre catısı altında yaratılan beyin fırtınalarını bir orkestra şefi ustalığıyla zamanı cok iyi kullanarak yonetti. Kongrenin başarısı ise Bakan Omer Celik tarafından 2015'in Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizmi Yılı ilan edilecek olması idi.

Ankara Rixos Otel'de 15-16 Aralık tarihlerinde gercekleştirilen kongrede 2 gun boyunca yaşlı bakımı ve 3 Yaş Turizmi enine boyuna tartışıldı. 5 oturum, 20 sunum yapıldı. Pek cok soru ve cevap Sonuc Bildirgesine eklenmek uzere not alındı. Bunları bir sonraki yazımızda paylaşacağız.

Kongrede Yaşlı Turizminde Turkiye Seceneği ve Yaşlılıkta Yenilikci Projeler başlıklı sunumlar yapan Dr.Sinan İbiş; Turkiye'nin bu konudaki artı ve eksilerine yer verirken, AB ulkelerinin bu alandaki gidişatını da rakamlarla vurgulayarak fırsatların nasıl değerlendirilebileceği anlattı.

YABANCI DİL YETERSİZLİĞİ EN BUYUK EKSİĞİMİZ...
Turkiye'de tıp turizminin gelişmemesinin nedenini yabancı dil eksikliğine bağlayan Dr. Sinan İbiş'in şoyle konuştu:
'' Turkiye'de tıp turizmi gelişmiyor cunku dil bilinmiyor. Turizm yapmak istiyorsanız mutlaka insanlarınızı hedef pazarlarında aynı lisanı konuşmaya hazırlamak gerekiyor. BM hazırladığı raporda AB'nin yaşlanmaya ve uretimin korunmasına karşı surdurulebilirlik icin 674 milyon kişilik bir iş gucune ihtiyacı var. AB bir iş sahası, Turkiye'den istemiyorlar cunku dil sorunu var. Ama aynı dili konuşan yakın ulkeler bu iş gucunu değerlendiriyor; transferler sağlandı, kopruler kuruldu, Romanya Cekoslovakya, Bulgaristan AB ulkesi oldular. Bizim Avrupa'daki vatandaşlarımız bile o ulkenin dilleri konuşamamaktadır. Peki Cozum ne?... AB'nin yaşlılarına baktırması icin cozum kesinlikle Turkiye. Ancak dil bilen nitelikli iş gucunu yaratmadığı surece bu cozumun icinde rol sahibi olmayacaktır. Hedef ulkeler Almanya, İtalya cok hızlı yaşlanıyor, İskandinav ulkelerine odaklandı herkes.

Tıp turizmi anlamında Turk Cumhuriyetleri Romanya, Bulgaristan, Kosava'dan ulkemize hasta transferlerine başladı. Ama yeterli değil. Turkiye de 76 Tıp Fakultesi var, ozel hastaneler hızla coğalıyor, Tıp Fakultelerinde kritik nakiller ve operasyonlar başarıyla yapılıyor. Her taraf universite dolu ama mezunlar iş bulamıyor. Neden acaba? Universite acmak onemli değil, temelinde dil eğitimi olan duşunce gucu yuksek mezunlar iş piyasasında hemen kapılıyor. '' dedi.

OTELLER YAŞLI VE ENGELLİ TURİZMİNİN NERESİNDE...?
Turkiye'de tatil koyleri ve otellerin sahil bolgelerinde olağanustu arttığına dikkat ceken Dr. İbiş; '' yazın iyi ama diğer sezonlar boş. Siz tatil oteli misiniz, yaşlı ve engelli oteli misiniz?.. Turkiye'deki 5 yıldızlı tatil koyleri Avrupa'daki regulasyonlara ( kurallara) gore yaşlıların yaşaması icin uygun değil, cok konforlu ama otellerin yaşlı turizminde rol oynamaları icin bu alana yonelmeleri, ilgi duymaları, gereklerini yapmaları gerekiyor. Genel Mudurumuz sağlık turizmi icin Japonya orneği verdi. Deniz aşırı bir ulke, dil sorunu en ust duzeyde, bana gore sağlık turizmi konusu kağıtta kalır, realize olmaz. '' şeklinde goruşlerini aktardı.

Peki ne yapmamız lazım?.. İşte Recete:
'' Yaşlı turizmi yapmak istiyorsak mutlaka once bir ulkeyi hedeflemeliyiz. Bu ulkenin yaşlılık sorunu olması lazım, ekonomisinin gelişmiş, entelektuel seviyesinin en ust duzeyde olması lazım. Biz İsvec'e gittik, muhafazakar bir ulke, insanlarını dışarı vermek istemiyor. Konuştuğumuzda ise “neden olmasın '' dediler. İşte bizim bunu yapmamız lazım; “neden olmasın '' dedirtecek bir senaryo yazdığınızda insanlar bunu kabul ediyorlar. Bu ulkelere gitmemiz lazım. Ama urununuz olması ve guvenilir bir resim sunmanız gerekiyor. Zira hasta şikayeti icin once konsolosluğu arıyor, oradan uluslararası medyaya yansıyor, olumsuz bir tablo cıkıyor.

Pazarlamanın yolu belli git ikna et, inanlara vadettiğini gercekleştir, sonra da bunu dunyaya anlatmaya başla. AB'de yaşlılıkla ilgili bakım siteleri var. Buyuk alanlar yaratmışlar, insanları 3-5 ay misafir ediyorlar. Orneğin sosyal ihtiyacları da karşılayan 6 bakım evi misafirleri ceşitli zaman dilimlerinde farkı şehirlerde ağırlıyor. Devre mulk gelişmiş ulkelerde verimli ve durustce uygulanıyor. AB'de dunyadaki guvenilir devre mulklerle anlaşma yaptılar.

YAŞLININ BARINMASINDAN OTE BİR ANLAYIŞ GEREKİYOR.
Turizm dediğiniz zaman adamı hemen al, tatil koyune tık ve yaşlıya bakacağız de.. Bu anlayış beni rahatsız ediyor. Bu yaşlıyı da rahatsız ediyor. Bizim yaşlı turizmi yapmamız icin ulkesel otoritelerle bir araya gelmemiz gerekir. Cunku devlet kararları gerektirir. Bu gun bir ulke vatandaşını bir ulkeye gonderirken sosyal guvenliğe bakar, orada yaşayacağı sorunlar siyasi cizgiyi etkiler mi sorusunu analiz eder. Yaşlının barınmasından ote bir anlayış icine girmeliyiz. '' şeklinde konuştu.

RAKAMLARLA ULKELER YAŞLANMASI MASAYA YATIRILDI
Dunyadaki yaşlanmayı ulkeler ve rakamlarla değerlendiren Dr. Sinan İbiş'in gosterdiği yaşlılık tablosu şoyle: Almanya'da 55 yaş uzerinde 15 milyon insan var. Avrupa kıtası ve İskandinav ulkelerinde toplam 325 milyon yaşlı insan var. Bu sayı 2050 yılında 575 milyona cıkacak. İsvec'te 9 milyon yaşayan kesimdeki kadınların ortalama yaşam suresi 82 yıl, erkeklerin ise 78 yıl.. Avrupa ulkelerindeki en yaşlı insanlar Almanya'dan sonra İsvec olup, 65+ insanların oranı yaklaşık yuzde 18 dir. Turkiye'de ise bu oran yuzde 7.. Avrupa ulkelerindeki yaşlanma hızına bakıldığında en hızlı yaşlanan ulkelerin başında Fransa ve İsvec geliyor. Avrupa ulkelerinde en duşuk doğum oranı da İsvec'te. ''

AB'DE İŞ GUCU İHTİYACI PATLAYACAK..
AB'nin 2025 yılına kadar yaklaşık 8.5 milyon insanını emekliye sevk edeceğine dikkat ceken Dr. İbiş; bunun ne anlama geldiğini şu sozlerle acıkladı: '' AB'nin yeni calışacak kişilere yonelik ihtiyacını yeni doğumlarla sağlayamayacağına gore onumuzdeki yıllarda 8 milyon ve daha fazla iş gucunu transfer edecektir. AB'de 2010 yılında yaşlı calışanların sayısı genc nufustan daha fazla sayıda oldu. 2050 yılında ise 60+ grubu toplam nufusun yuzde 60'ını oluşturacak, genc nufus yuzde 20 azalacak. Bu gercekler AB ulkelerinin ekonomik ve sosyo politik nufusunu olumsuz yonde etkileyecek.

TURKİYE GENC İŞ GUCU İLE ŞANSLI KONUMDA
AB'de kamu harcamaları icinde yaşlanmaya bağlı harcamalar yuzde 40 oranında. 2000 yılında AB'deki 65+ grubu 60 milyon insan sayısı, 2050 yılında 100 milyon kişiye ulaşacak. O nedenle Turkiye'nin AB'ye geciş surecindeki muzakerelerde cozume kavuşturulamayan goc sorunu, ozellikle AB'nin kendi lehine cozume kavuşturması gerekiyor. Turkiye genc nufusu ve yıllarca Avrupa'ya iş gucunu veren bir ulke olarak şansını geliştirmesi kacınılmaz. '' dedi.

Turkiye bu şansını nasıl değerlendirmeli? sorusunun yanıtı ise şu acıklamalarla anlam kazanıyor: '' Bunun icin yapması gereken en onemli iş, eğitimsiz ve kalifiye olmayan niteliksiz gencler yerine iş gucu ihtiyaclarını karşılayan bir strateji ile hedefe yonelik eğitimleri ve kalifikasyonları sağlanmış insanlar yetiştirmektir. Cozum olarak AB'nin ihtiyacı olan genc ve nitelikli iş gucunu almasıyla genc bir nufus da yaratılmış olacaktır. AB'de iş gucu transferi ile istihdamın artırılmasıyla calışanlardan alınan ve yaşlanmaya karşı fon olarak kesintilere ait gelirler de artırılmış olacak. BM'nin raporuna gore, yaşlanmaya ve uretimin korunmasına karşı surdurulebilirlik icin 674 milyon kişilik iş gucune ihtiyacı var. Bu hareketliliğin sağlanması imkansız olduğuna gore yaşlanma sorununa karşı goc en buyuk cozum olarak gorunuyor. '' şeklinde konuştu.

TURKİYE'NİN ARTILARI FAZLA....
Yaşlı ve emekli turizminde Turkiye cozum ortağı olarak goruluyor cunku aynı anda 4 mevsim yaşanacak iklim ozellikleri, deniz kum guneşi, termal kaynaklarının zenginliği, organik ekolojik tarım urunlerinin sunulduğu doğal urun pazarı, Tıp turizmi hizmetlerindeki başarılar, Yaşlı bakımı icin genc iş gucu, Yaşlıların yaşamı icin kullanabilecek 5 yıldızlı tatil koyleri, Uğraşı terapileri icin akademik calışmalar, dunyanın her yerinden ulaşım kolaylığı, Yaşlılara hurmet gosteren misafirperver kulturumuz..sayılacak artılarımızdan bazıları...

Yaşlı turizminden bahsedebilmemiz icin oncelikle soz konusu turizmin yapılacağı işletmelerin belirlenmesi veya yaratılması gerektiğine dikkat ceken Dr. Sinan İbiş; '' Bu işletmelerde yapılması gerekenlerin belirlenmesi ve uygulanması, personel kriterleri, işletme dışı hizmetler icin taşaronların belirlenmesi ve işbirliği platformunun sağlanması, Pazarlama faaliyetlerinin planlanması, bu işletmenin faaliyetinde diğer partnerlerle ortak calışma zemini oluşturulması, akademik işbirliğinin calışmalara dahil edilmesi şartlarını vurguladı.

OKULLARDA YAŞLILIK DERSLERİ ONERİSİ..
Kongre destekcilerinden Flavius Grubu'nun Fikir Atolyesi bunyesinde yapılan calışmalar ve projelere de kısaca değinen Dr.Sinan İbiş; kayıtdışı istihdamın azaltılması icin Calışma Bakanlığı ortaklığı ile AB Projesi hazırladıklarını ve 29 Kasım 2014 tarihinde onaylandığını belirtti.

Salonda kendisini buyuk bir ilgi ile izleyen katılımlara iki proje onerisinde bulunan Dr Sinan İbiş; Aile ve Sosyal Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde yurutulecek proje kapsamında okullarda cocuklara yaşlılık sureclerini anlatan, konu ile ilgili farkındalık yaratan dersler verilmesinin surece faydası olacağını aktardı.

Huzurevlerinin ekonomik sıkıntıları Kongre suresince gundeme getirmelerinden yol cıkan Dr. Sinan İbiş; kendi web sitelerini acmalarını, 60+ uzeri gruba emek atolyeleri programları yapmalarını, marka calışmaları ile birlikte etkili urunlerle surdurulebilir olmalarını onerdi.

KAYNAK

__________________