Araştırmacılar bir suredir yeni bir beyin-makine arayuzunun geliştirilmesi icin calışıyorlardı. Yeni yapılacak olan BMI, daha fazla veri tasarrufu yapacak ve cihazın telleri bir sac teli kadar ince olacak. Stanford Universitesi'nde Malzeme Bilimi ve Muhendisliği Yuksek Lisans oğrencisi olan Abdulmalik Obaid, “Kimse bu 2D silikon elektroniğini alıp daha once beynin uc boyutlu mimarisine uyarlamamıştı, biz ilkiz” dedi.
Obaid“Geleneksel cip imalatı hakkında bilinen tum bilgileri atmak ve silikon elektroniklerini ucuncu boyuta gecirmekte cok zorlandık. Bu yuzden de BMI icin yeni yollar tasarlamak zorunda kaldık. Tum bunların yanı sıra cihazın kolayca olceklenebilecek bir şekilde olması gerekiyordu” dedi.
[h=2]Yeni beyin-makine arayuzu, hayvanlarda başarılı oldu[/h]
Araştırmacılar, tasarlanan beyin-makine arayuzunu sıcan ve farelerin beyinlerindeki retina hucreleri uzerinde test etti. Cihaz her iki hayvanın beyninde de kanal boyunca anlamlı sinyaller almayı başardı. Devam eden araştırmalar, cihazın beyinde ne kadar sure kalabileceğini ve bu sinyallerin neyi ortaya cıkarabileceğini belirleyecek. Ekip, ozellikle sinyallerin oğrenme hakkında neler gibi başarılar getirebileceğiyle de ilgileniyor. Araştırmacılar ayrıca protez uygulamaları ve ozellikle konuşma yardımı uzerinde calışıyor.
Araştırmacılar, amaclarına ulaşmak icin cihazın sadece uzun omurlu değil, aynı zamanda en az hasara neden olması icin calışıyorlar. Cihazın beyinle yakın bir bağlantı kurması gerektiği ve aynı zamanda beyin-makine iletişimini basit bir şekilde oluşturmak zorunda olduğu dile getirildi. Bu yuzden araştırmacılar, proje boyunca teknolojideki ilerlemelerden yararlanmak icin silikon tabanlı cihazlara bağlanmaya karar verdiler.

Araştırmacıların ele aldığı ana zorluklardan birisi de dizinin nasıl yapılandıracağını bulmak oldu. Ana bileşenlerde yuzlerce kucuk tel olduğu icin bu tellerin guclu ve dayanıklı olması gerekiyordu. Araştırmacılar cozum olarak, her teli biyolojik olarak guvenli bir polimere sardı ve daha sonra metal bir yaka icinde bir araya getirdi. Bu, tellerin aralıklı ve duzgun bir şekilde yonlendirilmesini sağladı. Cihazın calışmaları hala devam etmekte olup ne zaman piyasaya cıkacağı şu an icin bilinmiyor.