Koronavirusun tedavisinin bulunması kısa vadede virus nedeniyle hastalanan insanların kısa sure icinde iyileşmesini sağlayacak. Başarılı olabilecek aşı calışmaları ise insanlığın COVID-19 ile bir daha boylesine buyuk bir savaşa girmesine gerek kalmamasını ağlayacak.
Araştırma ekipleri koronaviruse karşı etkili olabilecek ilacları belirlediler. Bu ilacların bir kısmı halihazırda başka hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Bu ilacların koronavirus tedavisinde kullanılması, yeni baştan bir antiviral geliştirmekten cok daha hızlı sonucların elde edilmesini sağlayabilir.
Koronavirus tedavisinde kullanılabilecek ilacların listesi gectiğimiz gunlerde bioRxiv internet sitesinde yayınlanan bir makalede ortaya cıktı. Araştırmacılar, koronavirusun tedavisinde kullanılacak ilacları belirlemek icin virusun genomu uzerinde bir calışma gercekleştirdiler.
SARS-CoV-2 olarak adlandırılan şu andaki COVID-19 salgınının virusu, kendi genetik mekanizması yerine girdiği hucrenin genetik mekanizmasını kullanıyor. Hucre bu şekilde yeni viruslerin uretilmesi icin viral proteinlerin uretimini gercekleştiriyor. Bu viral proteinlerin her biri, gerekli insan proteinlerine bağlanarak calışıyor.
bioRxiv’de yayınlanan calışmada bilim insanları, virusun 29 geninin 26’sını ortaya cıkardılar. Araştırmacılar, bu şekilde SARS-CoV-2’nin hedeflediği 332 insan proteinini buldular. Yapılan calışmaya gore bazı viral proteinler sadece bir ceşit insan proteinini hedefliyorlar. Geri kalan viral proteinler ise bir duzine kadar insan proteinini hedefliyorlar.
Bilim insanları, bu nedenle virusun bağlanacağı insan proteinleri koruma altına alacak ilacları tespit ettiler. Yapılan bu calışmanın sonunda hipertansiyon ve Parkinson hastalığı gibi ilgisiz bircok hastalığın tedavisinde kullanılan, koronavirusun hedeflediği proteinlere bağlanan 24 taneilac tespit edildi. Araştırmacıların ortaya cıkardığı ilaclar listesinde tip 2 diyabet hastalığının başlangıc seviyesinde kullanılan bir ilactan şizofreninin tedavisinde kullanılan bir ilaca kadar kullanılmakta olan pek cok ilac var.
Ortaya cıkarılan listede, parazitlerin tedavisinde kullanılan antibiyotikler de var. Bu ilaclar, protein oluşturacak hucresel mekanizmaları engelleyerek bakterilerin olmesini sağlıyor. Bu ilaclar, hucresel mekanizmaları engellemekle beraber bazı insan proteinlerine de bağlanıyorlar. İlacları bu yan etkisi potansiyel olarak koronavirus tedavisinde kullanılabilmelerini sağlayabilir.
Listede bulunan ilaclar arasında ve gectiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump tarafından da işaret edilen sıtmanın tedavisinde kullanılan klorokin de bulunuyor. Bilim insanları, klorokinin Sigma-1 reseptoru adı verilen bir hucresel proteine bağlandığını biliyorlar. Bu reseptorler aynı zamanda SARS-CoV-2’nin bağlandığı proteinler arasında da yer alıyor.
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitusu yoneticisi Dr.Anthony Fauci, Trump’ın klorokinin işe yarayacağına dair sozlerinin sadece başkalarının soylediklerine dayandığını soyledi. Fauci, klorokinin koronavirusun tedavisinde gercekten işe yaradığını gormek icin testlere ihtiyac olduğunu soyledi.
California Universitesi’nden biyolog Nevan Krogan, bircok hucresel proteini hedef alan klorokinin toksik yan etkileri konusunda uyarıda bulundu. Krogan, klorokinle alakalı olarak her seviyede farklı verilere ihtiyac olduğunu da soyledi.
Bilim İnsanları, Koronavirus Tedavisi İcin Test Edilecek 70 İlac Belirlediler
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Bilim İnsanları, Koronavirus Tedavisi İcin Test Edilecek 70 İlac Belirlediler