Cin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde ortaya cıktıktan sonra tum dunyaya yayılan yeni olumcul koronavirus (COVID-19) salgını Turkiye'de de can almayı surduruyor. Şimdiye kadar 30 kişinin hayatını kaybettiği salgını kontrol altına almak icin sosyal mesafelenmenin onemine dikkat cekiliyor.
Kanal 7 ekranlarında Başkent Kulusi programına konuk olan Bilim Kurulu Uyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, İran ve Cin'e bakıldığında vakaların azaldığını ancak Avrupa ve ABD'ye gore hızlı bir artış soz konusu olduğunu vurguladı. Ceyhan, "Yayılma kontrolden cıktı diye bir şey şu an soyleyemeyiz. Cok kritik bir donemdeyiz. Şu bir hafta en kritik donem. Bu haftada kontrolleri hızlı bir şekilde yapmazsak kontrol etmesi cok zor bir doneme girebiliriz" dedi.
[h=2]İller neden acıklanmıyor?[/h]
Vakaların tum illere yayılmasıyla durumun zor olacağına işaret eden Prof. Ceyhan, koronavirusun bulaştığı insanların hangi illerde yaşadığının acıklanmamasıyla ilgili olarak "İllerin acıklanmasında boyle bir yarar olabilir. İllerin acıklanmamasının mantıklı gerekceleri var tabii, devletimiz bu konularda onlem alıyordur." dedi.
Vakaların sadece belli illerde olması durumunda karantina uygulanıp giriş cıkışların durdurulabileceğini savunan Ceyhan, "Biz İtalya'dan daha buyuk bir ulkeyiz, kontrol etmemiz cok zor olur. Şu bir haftada herkes evlerine girmezse, insanlara temasa devam ederse bu işi kontrol etmemiz mumkun değil" dedi.
Sokağa cıkma yasağına ilişkin goruşlerini de bildiren Ceyhan, ulkeler icin sokağa cıkma yasağı vermenin kolay bir karar olmadığını, virusun yayılmasını onlemenin tek yolunun herkesin eve kapanması olduğunu ancak boyle giderse Turkiye'de de sokağa cıkma yasağı kararı alabileceklerini soyledi.
[h=2]'Unlulerin paylaştığı ilaclara itibar edilmesin'[/h]
"Vatandaşlarımızın ekstra urun almasına gerek yok. Her gun bir kaşık yoğurt yesinler, gunluk bir adet mandalina c vitamini ihtiyacını karşılar" diyen Ceyhan, koronavirusle ilgili birtakım unlulerin paylaştığı ilaclara itibar edilmemesi gerektiğini soyledi. Kulaktan dolma ilacların kullanılmaması gerektiğini de sozlerine ekleyen Ceyhan, virusun henuz ilacının bulunmadığını da kaydetti.
Bilim Kurulu Uyesi Ceyhan, virusun akciğere inmediği durumlarda ortalama 1 hafta sonra azalma başladığını ve sonra duzeldiğini acıkladı. Ceyhan, "Virus akciğere inerse goğus ağrısı, ishal goruluyor, nefes darlığı başlıyor. Coğunda 8 gunde bulaşıcılık sona eriyor. Garanti olsun diye 14 gune kadar bekletiliyor." ifadelerini kullandı.