Koronavirus ile bir şekilde temas ettiğini ya da etmiş olabileceğini duşunenlere 14 gun boyunca karantinada kalmaları oneriliyor. Diğer kişilerin de salgına yakalanmamak ya da taşıyıcı durumuna gelmemek icin onlem almaları gerekiyor.
Evde kalmaya, evden eğitim almaya ya da calışmaya alışmak da bu evde kalma surecinin onemli bir parcasını oluşturuyor. Her değişim gibi bu değişim de kendi zorluklarına sahip. Bunlardan biri de farklı bir davranış şekline aşina olabilmek. Bu değişime uyum sağlamak icin yapabileceğimiz şeyler var.
[h=2]Bağışıklık sisteminizi guclendirin[/h]
Ozellikle etkileşime girebileceğiniz, sohbet edebileceğiniz ya da sosyalleşebileceğiniz kimse yoksa bağışıklık sisteminizi guclu tutmanız gerekiyor. Araştırmalara gore sosyal ilişkileri zayıf olan kişiler, fiziksel hastalıklara da daha acık oluyor.
Bu nedenle kendinizi izole ettiğiniz surecte bağışıklık sisteminizi de guclu tutmanız gerekiyor. Vitamin almak, egzersiz yapmak gibi yontemler oldukca faydalı olacaktır. Ayrıca muzik dinlemek ya da film izlemek de bağışıklık sisteminin guclenmesine yardımcı olabiliyor.
[h=2]Gununuzu planlayın[/h]
Uzun sure izole kalmak insanların akıl sağlığı icin hic de hoş olmayan sonuclar ortaya cıkarabiliyor. Kutup bolgesinde uzun sure calışan kişilerin belli bir sureden sonra depresif, gergin ya da daha anlaşması zor kişiler olduğu dile getirildi.
Koronavirus nedeniyle alınan onlemler kapsamında evde zaman gecirecek kişiler o kadar uzun ve sert bir tecrit donemi yaşamayacak olsalar da herkesin bu sureyi mutlu mesut atlatacağını beklemek de gercekci olmayacaktır. Ozellikle uyku duzeninde bozulma, dinlenmediğini hissetme, yalnızlık ve motivasyon kaybı gorulebilir.
Bununla başa cıkmak icin gununuzu planlamanız gerekiyor. Evdesiniz diye surekli bir şeyler yemeyin, oğunlerinizi planlayın ve planınıza sadık olun. Gunluk aktivitelerinizi bir takvime oturtun. Mumkunse yatak odanızda da calışmayın.
[h=2]Sosyalleşmeye devam edin[/h]
İzole olmuş kişilerin sorun yaşamasının nedenlerinden biri de kimseyle sosyal ilişki kuramamalarıdır. Bizim ise akıllı telefonlarımız ve internetimiz var. Yalnızlık hissinin gundelik hayatınızı doldurmasına izin vermeyin, insanlarla iletişim kurmaya devam edin.
Mesajlaşmak, telefonla aramak, video konferanslar gibi pek cok farklı alternatif kullanmanız sayesinde fiziksel olarak bir araya gelmesek de iletişim kurmamız mumkun oluyor. Bu teknolojiyi kullanabiliriz.
[h=2]Tartışmaya girmeyin[/h]
Bazı kişiler tek başlarına değil de aileleri ya da arkadaşlarıyla birlikte izolasyona giriyorlar. Bu durumda da yalnızlığın etkisi azalıyor ancak başka sorunlar ortaya cıkabiliyor. Bunlardan biri de elbette ki tartışmalar.
Astronotlar, uzayda belli bir grupla izole olarak uzun sure geciriyorlar. Bu gorevlerde catışmalardan kacınma onemli yer tutuyor. Egzersiz yapmak, kişilerin gerginliğini azaltıyor ve daha az sorun yaşamalarını sağlıyor. Ayrıca kişilerin ayrı odalarda kalmaları da sorun yaşanması riskini daha alt seviyeye indirmeyi sağlıyor.
Karantina veya sosyal mesafe nedeniyle ciddi bir ruhsal problem ile karşı karşıya iseniz profesyonellerden yardım almanız gerekiyor. Yukarıdaki maddeler sadece tecrit surecini daha kolay atlatmanız icin birer tavsiye niteliği taşıyor.
Karantina Surecinde Vucut ve Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz?
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Karantina Surecinde Vucut ve Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz?