Cin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde ortaya cıktıktan sonra tum dunyaya yayılan ve şu ana kadar 13.598 kişinin olumune neden olan yeni olumcul koronavirus (COVID-19) ile mucadele kapsamında meslek liselerinde cerrahi maske uretimi suruyor. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Ozer, meslek liselerinin koronavirusle mucadele onlemleri kapsamında ayda 2 milyon cerrahi maske uretebileceğini soyledi.
Ozer, AA'ya yaptığı acıklamada, cerrahi maske uretimi icin 37 meslek lisesine altyapı yatırımları yaptıklarını ve tum okulların uretimine gectiğini belirtti. Uretim icin secilen okullardan guzel haberler geldiğini soyleyen Ozer, "Deneme uretimleri tamamlandı. Kısa surede ilk maskeler uretildi. İhtiyacları karşılayabilmek icin uretim yapan meslek lisesi sayımızı 50'ye cıkarttık. Uc ozel eğitim meslek okulumuz da uretim yapmak istedi ve 50 okula onları da dahil ettik. Uretim kapasitemizi hesapladık. Ayda yaklaşık 2 milyon cerrahi maske uretebilecek durumdayız." diye konuştu.
[h=2]Yaşlı ve bakıma muhtac ailelere ucretsiz[/h]
Ozer, mesleki ve teknik ortaoğretim kurumları oğrenci ve oğretmenlerinin 'Meslek Lisesi Oğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor' projesini yıllardan beri başarılı bir şekilde yuruttuğunu aktarırken, bu proje kapsamında "Hem oğrencilerin eğitimleri sırasında cevrelerine duyarlı olma ve başkalarının dertleriyle dertlenme bilinci kazanıyor hem de sundukları hizmetlerle topluma faydalı bireyler olmanın mutluluğunu yaşıyorlar" dedi.
Ozer, konuşmasının devamında, "Bu surecte, bu projenin iceriğini Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğumuzle değiştirdik ve uretilen cerrahi maskelerin oncelikli olarak yaşlı ve bakıma muhtac ailelere ucretsiz ulaştırılması kararı aldık. Bu sureci başarıyla yuruten Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğumuze, Destek Hizmetleri Genel Mudurluğumuze, projede yer alan ve buyuk emek veren tum yoneticilerimize, oğretmen ve oğrencilerimize şukranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.
Koronavirus onlemleri kapsamında başlattığı maske uretimi kapasitesini artıran MEB, 21 ilde 37 okulda cerrahi maske uretilmesi icin calışma yapmıştı. Program kapsamında ilk etapta 100 bin cerrahi maske uretildi. Sonrasında Bakanlık, cerrahi maske uretimi yapan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi sayısını 50'ye cıkardı.

Program kapsamında cerrahi maske ureten okullara ozel eğitim meslek okulları da katıldı. Bu kapsamda İstanbul Silivri Abdullah Bilgingulluoğlu Ozel Eğitim Meslek Okulu, Bursa Mehmet Torun Ozel Eğitim Meslek Okulu ve Bursa Hacı Mehmet Zorlu Ozel Eğitim Meslek Okulu da cerrahi maske ureten okullara dahil oldu.