Yuksekoğretim Kurulu (YOK), yeni tip koronavirus dolayısıyla yuksekoğretim kurumlarının 23 Mart itibarıyla uzaktan eğitime gecmesine karar vermişti. Bu kapsamda universitelerce her duzeydeki programlarda yer alan derslerin teorik kısımları, gerekli altyapı ve yetkinlik sağlanıyorsa yarından itibaren uzaktan eğitim ile işlenebilecek.
Derslerin uygulamalı kısımları, alınan kararlar neticesinde belirlenen zamanda her bir programa gore yoğunlaştırılmış akademik takvim oluşturularak verilebilecek. Bu noktada ulke genelindeki 207 yuksekoğretim kurumunun 123’unun bunyesinde Uzaktan Oğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) bulunuyor.
[h=2]Uzaktan eğitim sistemi yetersiz olan universitelerin ihtiyacları, başka universitelerce karşılanacak:[/h]
"Oğrenme Yonetim Sistemi" bulunmayan ya da yetersiz olan universitelerin ihtiyacları, Anadolu, Ataturk ve İstanbul universiteleri başta olmak uzere diğer universiteler tarafından sağlanan desteklerle giderilecek. Bununla birlikte ders icerikleri, dersi veren oğretim elemanı tarafından hazırlanabileceği gibi bir başka universitede verilen aynı icerikteki dersin kullanılabilmesi de mumkun olacak.
[h=2]Oğretim elemanlarına “dijital eğitim” dersi verilecek:[/h]
YOK, uzaktan oğrenim surecinde dijital ortamda karşılaşılabilecek sorunlara karşı eğitim almak isteyen oğretim elemanlarına cevrimici olarak “Dijital Eğitim Ortamlarına Giriş” dersi verileceğini acıkladı. YOK tarafından hazırlanan arayuzde “Dijital Eğitim Dersleri” başlığı altında yer alacak bu dersin yanı sıra yuksekoğretim kurumları da isterlerse bunyelerindeki merkezler aracılığıyla kendi oğretim elemanları icin eğitimler duzenleyebilecek.
[h=2]Telafi icin yaz oğretimi uygulanabilecek:[/h]
Yuksekoğretim kurumlarında uzaktan oğretim yontemiyle verilemeyen 2019-2020 bahar yarıyılındaki derslerin telafisi icin calışmalar devam ediyor. Bu noktada yuksekoğretim kurumları her bir programa gore yoğunlaştırılmış akademik takvim oluşturabilecek ve virus salgını sonrasında bu dersler icin yaz oğretimi uygulanabilecek.
Bununla birlikte YOK, universite oğrencilerine belirli bir internet kotası tanımlanması icin bazı servis sağlayıcılarıyla yuruttuğu goruşmelere devam ediyor. Bu surecten nasıl bir karar cıkacağınıysa ilerleyen gunlerde gorebileceğiz.