Acıklanan resmi rakamlara gore dunya genelinde 13 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep olan Koronavirus, otomotiv ureticilerini de olumsuz etkiledi. Virus salgını nedeniyle uretime ara vermek isteyen otomobil ureticileri, salgınla mucadele icin solunum cihazı (vantilator) ve medikal urunler uretmeye sıcak bakıyor.
Koronavirus salgınından en cok etkilenen ulke olan İtalya’da bu durumla ilgili ceşitli adımlar da atıldı. Otomotiv sektorunde onemli bir pazar payına sahip olan İtalyan otomobil ureticileri, virus sebebiyle solunum zorluğu yaşayan hastalarda kullanılan solunum cihazları gibi tıbbi cihazlar uretebileceklerini acıkladı.
[h=2]ABD’li otomobil ureticileri de benzer hamleye hazır[/h]
Dunya genelinde en cok Koronavirusu vakasının gorulduğu ucuncu ulke olan ABD’de de otomobil ureticileri benzer bir hamle yapabileceklerini bildirdi. Ford ve General Motors, salgınla mucadelede tıbbi cihaz uretebileceğini bildirdi.
Ford yetkilileri, yaptıkları acıklamada ABD yonetimiyle on goruşmeler yaptıklarını ve uretim icin fizibilite araştırmaları gercekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca Trump’ın vantilator, solunum cihazı ve koruyucu giysi gibi ekipmanların uretimini hızlandırmak icin Kore Savaşı doneminde cıkarılan 1950 Savunma Uretim Yasası’nı devreye sokabileceği de belirtiliyor.

Ayrıca SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk da Twitter hesabından yaptığı acıklamada “İhtiyac varsa suni solunum cihazları ureteceğiz” dedi. Ancak bunları uretmenin hemen mumkun olmadığını belirten Musk, “Tesla, ileri HVAC sistemlerine sahip arabalar uretiyor. SpaceX, yaşam destek sistemleri olan uzay aracı yapıyor. Suni solunum cihazları zor değil ancak hemen uretilemez” ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın da benzer bir hamle yapacağı konuşuluyor. İngiliz medyasında yer alan habere gore Johnson; Rolls-Royce, Honda, Peugeot, Ford, Jaguar ve Toyota gibi otomobil ureticileriyle vantilator uretimi icin temasa gececek.
Konuyla ilgili acıklamalarda bulunan uzmanlar ise otomobil ureticilerinin, solunum cihazının tamamını kendi başlarına uretmelerinin mumkun olmadığını ve dolayısıyla tıbbi urun ureticileriyle işbirliğine gidilebileceğini soyledi.