Koronavirus salgını onu alınamaz bir şekilde yayılmaya devam ederken gunumuzde bu salgına karşı koyabilecek herhangi bir aşı veya ilac maalesef bulunmuyor. Yeni bir aşının geliştirilmesi uzmanlara gore 12 - 18 aylık bir surec alacakken bu surec icerisinde virusu durdurmak icin yalnızca onlemlerden yardım alınıyor.
Elbette koronaviruse karşı aşı geliştirmek icin yapılan calışmalar tum hızıyla devam ediyor. Şimdilik virusu tamamen durdurabilen bir aşı olmasa da Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nda Molekuler Mikrobiyoloji ve İmmunoloji Bolumu Başkanı Arturo Casadevall, gecici bir aşı uzerinde calışıyor.
[h=2]Koronaviruse karşı gecici aşı:[/h]
Casadevall ve Albert Einstein Albert Einstein Tıp Fakultesi’nden Liise-anne Pirofski, 13 Mart gunu yayınladıkları bir makalede COVID-19 virusunden kurtulmayı başaran insanların kanlarının sıvılarıyla yeni bir aşı urettiklerini paylaşmıştı. Global Heath NOW ile yeni bir roportaj gercekleştirdi.
Arturo Casadevall, verdiği roportajda aşı testlerinin onay alındığı takdirde 3-4 hafta icinde başlayabileceğini soyledi. Casedevall, aşı testlerinin yapılması durumunda aşının yaz aylarının başına doğru dunya genelinde bulunabileceğini ongorduğunu aktardı. Bununla birlikte bilim insanı, aşıyla ilgili bazı onemli soruları da cevapladı.
[h=3]Plazma (kanın sıvı kısmı), koronaviruse karşı nasıl etkili olabiliyor?:[/h]
Bircok viral hastalıktan kurtulduğunuzda kanınızda notralize edici antikorlar bulunur. Bunlar, virusu olduren antikorlardır. İyileştikten sonra plazma, bağış yapan kişilerden alınabilir. Kan bağışıyla aynı şeydir ancak kandan kırmızı kan hucrelerini almak yerine sıvı alınır. Yani plazmayı alırlar. Plazmanın kendisi bir ilactır. Viruse maruz kalan insanlar icin enfeksiyonun onlenmesinde veya hasta olanlar icin tedavi olarak kullanılabilir.
Bu bir aşı değil. Bunu bir proteinin uygulanması olarak duşunun, insanlara bağışıklık kazandıran bir sıvı.
[h=3]Bu yontem Cin’de de kullanıldı mı?[/h] Evet. Hatta Cin, İtalya’ya 90 ton plazma gonderdi.
[h=3]Bu yontem ile Cinlilerin yontemi arasındaki fark nedir?[/h]
Cinliler, iyileşen herkesin antikorları olduğunu varsaydılar ve bu nedenle plazmayı kullanmaya devam ettiler. Veriler henuz yayınlanmamamış olsa da iyi sonuclar bildirdiler. Hastalar iyileştiğinde plazmayı aldılar ve ihtiyacı olanlarda kullandılar.
Biz, Bağış yapmadan once insanlarda virus oldurucu antikoru gercekten olceceğimiz cok daha karmaşık bir şey ortaya koyuyoruz. Bununla birlikte yalnızca en yuksek kuvvete sahip plazmayı kullanacağız.
[h=3]Bunun bir yan etkisi var mı?[/h] Plazma oldukca guvenlidir. Kan yoluyla bulaşan patojenler taranır ve kanla nakledilir. Boylece aktarım reaksiyonunuz olmaz. Kan nakli ABD’deki en duzenli endustrilerden biridir.
Koronaviruse Karşı Kullanılması Muhtemel Gecici Tedavi
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Koronaviruse Karşı Kullanılması Muhtemel Gecici Tedavi