Apollo 11 gorevi ile 16 Temmuz 1969 tarihinde Ay'a ayak basan ilk insanlar olan Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, dunya dışı bir yuzeye iniş yapan ilk insanlar olan tarihin tozlu sayfalarına kazındı. İnsanlı Ay gorevinin başarılı olmasının ardından ise gozler Kızıl Gezegen'e, Mars'a cevrildi.
Mars'ın milyarlarca yıl once mikrobiyal yaşamı destekleyip desteklemediği ve insanoğlunun Mars'ta yaşam surebilme ihtimali dÂhil bilim Âlemini oldukca heyecanlandırıyordu. Bu doğrultuda NASA ilk Mars gorevi Mariner 9 ile 30 Mayıs 1971 tarihinde Mars'ın yorungesine gonderdi. Bu uydunun gonderilmesiyle beraber Kızıl Gezegen'inyuzeyine uzay aracı indirebilmek de mumkun hÂle geldi.
Şu ana kadar Mars'a gercekleştirilen 40'ın uzerinde gorev icerisinde sondan 5. olan Curiosity (Mars Bilim Laboratuvarı), 26 Kasım 2011 tarihinde uzayın derin boşluğuna fırlatıldı. Mars yuzeyinde hareket edebilecek ve topladığı ornekleri analiz edebilecek ozelliklere sahip Curiosity keşif aracı, 6 Ağustos 2012 tarihinde başarılı bir şekilde Mars yuzeyine inişini gercekleştirdi ve o tarihten gunumuze bizlere Mars hakkında yepyeni bilgiler sağlamaya devam ediyor.
[h=2]Curiosity, tırmanışı oncesi selfie gonderdi.[/h]
NASA'nın Mars keşif aracı Curiosity, gorev suresi boyunca en dik tırmanışını, bir tepenin en zirve noktasında bulunan "Greenheugh Pediment" kaya tabakasına gercekleştirdi. Rekor tırmanışından once ise Curiosity, Greenheugh'un hemen alt kısmında, kendi selfiesini cekti.
360 derecelik selfieyi bu hÂlde bizlere gosterebilmek icin 86 adet fotoğrafı panorama şeklinde yerden 3,4 metre yukseklikten cekim yapan Curiosity'nin hemen onunde ise, toprak veya aluvyon gibi gevşek birikintilerin altında yatan, katı kayadan ornek alabilmek icin sondaj yaptığı delik dikkat cekiyor.
Keşif aracı, tepeye tırmanmadan once olceklendirebilmek icin etrafında 3 tur attı. 2. turu esnasında 6 Mart 2020 tarihinde (2.696'ncı Mars gununde) en eğimli pozisyonuna 31 derecelik acıyla ulaşan Curiosity, 2016 yılında Opportunity tarafından kaydedilen 32 derece eğim rekorunu sadece 1 derece farkla kacırdı.
Curiosity her doğum gununde -kendisinin 800 milyon kilometre capında yaşayan canlı bir varlık bulunmayan bir gezegende- tek başına doğum gunu şarkısını calıyor.
Mars Keşif Aracı Curiosity, Tırmanış Oncesi Selfie Cekti
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Mars Keşif Aracı Curiosity, Tırmanış Oncesi Selfie Cekti