İnternetin yer altından gecen kablolarla baz istasyonlarına ve evlerimize ulaştığı gunumuzde bu kablolarda yaşanan herhangi bir aksaklıkta internet erişimimizde sorun yaşayabiliyoruz. Yer altı kablolarının konumlandırılmadığı ıssız noktalarda ise ne yazık ki internete giriş yapamıyoruz.
Peki yer altı kablolarını inşa etmeden, dunyamızın; coller, dağlık alanlar ve Antarktika kıtası gibi ıssız noktalarında internete rahat bir şekilde nasıl erişim sağlayabiliriz? Teknoloji sektoru devlerinin bu soruya bulduğu cevap ise tam tepemizde yer alan boşluğa yuzlerce uydu gondermek.
[h=2]Rusya, 34 OneWeb uydusunu yorungeye gonderdi.[/h]
Rusya'nın uzay ajansıolan Devlet Uzay Etkinlikleri Kurumu Roscosmos'un alt kurumu olan Glavcosmos, uzayı uydularla donatıp dunyanın her noktasından internete erişimi mumkun kılmayı amaclayan OneWeb'in 34 uydusunu başarıyla yorungeye fırlattı.
Adı meşhur Soyuz roketinin 21. yuzyıla uyarlanmış modern versiyonu olan Soyuz-2.1b ile fırlatılan uydular icin Glavkosmos, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda: "@Arianespace ile @glavkosmosJSC sozleşmesi altında @OneWeb uydularının fırlatılışı başarılı oldu: 34 @ OneWebSatellit1 ust aşamadan 9 partide ayrıldı ve tum uzay aracları yorungelerine yerleştirildi" acıklamalarında bulundu.
Kazakistan'ın guneyinde bulunan Baikonur fırlatma merkezinden yorungeye gonderilen 34 adet OneWeb uydusu ile OneWeb'in uzayda bulunan toplam uydu sayısı 74'e yukseldi. 650 uydu ile tam faaliyete gececek olan OneWeb'in onumuzdeki zamanlarda yeni uyduları da gruplar hÂlinde uzaya gondermesi beklenirken, butun uydularını ise 2021'in son ceyreğine kadar fırlatmış olacağı soyleniyor.