Son donemde neredeyse her şey koronavirus salgınından etkilenmiş durumda. Bu durum, yayın platformlarını da yeni kararlar almaya itiyor. Ozellikle eğlence sektorunde yer alan platformlar, hizmetlerini kesmemek icin kalitelerini duşuruyor.
İlk olarak Netflix, karantina doneminde platforma adeta hucum eden abonelerinin talebine yetişebilmek icin Avrupa’da yayın kalitesini duşurmuştu. Onun hemen ardından da YouTube’un yayın kalitesini duşurduğu acıklaması gelmişti.
[h=2]Amazon ve Apple da yayın kalitesini duşuruyor[/h]
Şimdi de Amazon ve Apple, kendi yayın servislerinin goruntu kalitesini azaltacaklarını acıkladı. Firmaların amacı bu sayede internet uzerine binen yuku azaltmak ve gerekli durumlarda kullanılmak uzere boş bant genişliği sağlamak.
Bir Amazon sozcusu, yaptığı acıklamada Covid-19 nedeniyle insanların evde kaldığı ve internete olan talebi arttırdığı bu gunlerde telekom hizmetlerinin dikkatle yurutulmesi kararını desteklediklerini acıkladı. Prime Video’nun yerel yetkililer ve internet servis sağlayıcılar ile bir arada calışarak gerekli yerlerde ağların tıkanmasını engellemek icin video kalitesini azalttığını soyledi.
Amazon şu anda dunya capında 150 milyondan fazla aboneye sahip. Bu nedenle firma firma her ulkedeki talebi ayrı ayrı izleyecek ve gerekli durumlarda ona gore hareket edecek. Şu anda duşuk goruntu kalitesi yalnızca Avrupa’yı etkileyecek.
[h=2]Apple TV Plus da kaliteyi azaltacak[/h]
Apple da kendi yayın servisi Apple TV Plus’ın Avrupa’daki yayın kalitesini azaltma kararı aldı. Değişiklik ilk olarak 9to5Mac tarafından fark edildi. Goruntu kalitesindeki duşuşun “oldukca goze carpan bir duşuş” olduğu belirtildi.
İnternetin sırtına binen yuk her gecen gun daha fazla oluyor. Daha fazla firma calışanlarına evden calışmaları yonunde tavsiye veriyor. Pek cok kapanan okul da internet uzerinden eğitim veriyor. Eğitim oğretim faaliyetlerinin sanal ortama taşınmadığı ulke ise neredeyse kalmadı.