Halkın efendisi
Sual: Ululazm bir Peygamberin, (Biz hizmet edilmek icin değil, hizmet etmek icin geldik) dediği bildiriliyor. Bir Peygamberin hizmet etmesi uygun mu?
CEVAP
Peygamber efendimiz de hizmet etmiştir. Bir yolculukta, bir koyun kebabı yapılacağı zaman, biri ben keserim dedi. Biri de, ben derisini yuzerim dedi. Diğeri de, ben pişiririm dedi. Resulullah efendimiz de, ben de odun toplarım deyince, “Ya Resulallah, sen istirahat buyur, biz toplarız” dediler. (Evet sizin her şeyi yapacağınızı biliyorum. Fakat, iş gorenlerden ayrılarak oturmam. Allahu teÂlÂ, arkadaşlarından ayrılıp oturanı sevmez) buyurdu. Kalkıp odun toplamaya gitti.

Medine valisi olan Ebu Hureyre hazretleri, odun taşıyordu. Muhammed bin Ziyad, bunu tanıyarak, yanındakilere, yol verin, vali geliyor dedi. Gencler hayret ettiler.

Evliyanın buyuklerinden olan İbrahim bin Edhem, once Belh padişahı idi. Saltanatı bırakıp, Mekke’ye geldi. Sırtında odun taşıyarak ekmek parasını kazanırdı.

Hizmet etmekle ilgili dort hadis-i şerif meali:
(Halkın efendisi onlara hizmet edendir.) [Ebu Nuaym]

(Seferde bir topluluğun efendisi onlara hizmet edendir. O topluluk, en cok hizmet edeni, şehitlik haric hicbir amelle gecemez.) [HÂkim]

(Allah yolunda savaşanların en ustunu, savaşanlara hizmet edendir.) [Taberani]

(Misafire hizmet ettirmek akıl noksanlığıdır.) [Deylemi]

http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1252