Cin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde ortaya cıktıktan sonra tum dunyaya yayılan ve şu ana kadar 10.067 kişinin olumune neden olan koronavirus (COVID-19) ile mucadele kapsamında aşı geliştirme yarışı surerken bilişim alanından onemli bir katkı geldi.
IBM'in Tennessee'deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda bulunan ve adı 'Summit' olan super bilgisayara, binlerce simulasyonu calıştırarak koronavirusle savaşabilecek bir ilac bileşeni bulması gorevi verildi. Dunyanın en hızlı super bilgisayarı olan Summit, 77 potansiyel tedavi belirleyerek cok onemli bir gorevi tamamladı.
[h=2]Sonuclar 'tedavi' anlamına gelmiyor:[/h]
ChemRxiv'de yayınlanan araştırmanın sonucları, belki de araştırmacılara koronaviruse karşı geliştirmeye calıştıkları aşı konusunda yardımcı olabilir. Bu calışma, ileriye doğru atılmış bir adım olsa da Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı Molekuler Biyofizik Direktoru Jeremy Smith, Summit'in bulduğu sonucların 'tedavi' anlamına gelmediğine dikkat cekiyor.
Smith, bununla birlikte umutlu olduklarını da belirtiyor. Smith'e gore super bilgisayarın bulduğu sonuclar, gelecekte yapılacak araştırmalara bilgi sağlamış olacak ve deney yapanlar icin sonuclarda ortaya cıkan bileşimleri araştırmaları icin bir cerceve cizecek.
Super bilgisayar Summit'e verilen gorev, koronavirusun insan hucrelerine girişini sağlayan spike proteine bağlanacak bileşenler bulmaktı. Bu protein etkisiz hÂle getirilirse virusun yayılması engellenmiş olur. Koronavirus salgınının yayılışına ilişkin daha once hazırlanmış modelleri kullanan bilim insanları, viral proteinin farklı ilac bileşimlerine nasıl tepki gostereceğini simule ettiler.

Araştırma sonucunda bilim insanları, 77 potansiyel koronavirus tedavisinden en cok umit vaat eden 7 tedaviyi sectiler. Araştırmacılara gore bu 7 kimyasal bileşen, yeni koronavirusun tedavisine yonelik araştırmalarda başlangıc noktası sunabilir.
Araştırmacılar, bir sonraki adımda yuksek kesinlikteki bir spike protein modelini kullanarak başka bir simulasyon daha calıştıracaklar.