İnternet, uzun yıllardır kullanılan ve artık vazgecilmezimiz haline gelen bir teknoloji harikası. Her an herhangi bir şeyi istediğiniz gibi bulabildiğimiz, goz acıp kapayıncaya kadar bilgi toplayabildiğimiz veya alışveriş yapabildiğimiz internetin bu kadar yararlı olmasının elbette bir negatif karşılığı var: Gizlilik.
İnternette yaptığımız coğu şeyin hukumetler, internet servis sağlayıcıları ve nadiren bir kafenin Wi-Fi ağına sizinle birlikte bağlanmış biri tarafından izlenebilir. Tarayıcılarda bulunan gizli sekme ozelliğinin bunu gizlediğini duşunuyor olabilirsiniz, ancak durum pek oyle değil. Dilerseniz bu karmaşık ve endişe verici konuya birlikte goz atalım.
[h=2]Gizli sekme nedir?[/h]
İnternet tarayıcılarını kullanırken girdiğiniz bircok site, bilgisayarınızın veya telefonunuzun depolama alanına yerleşen cerezler gonderir. Bu cerezler internet sitesine girdikten sonra yaptığınız bazı adımlardan sonra cihaza yuklenir. Yeniden bu siteye girmek istediğinizde cihazdaki cerezler internet sitesine geri gonderilir ve daha hızlı bir şekilde siteye girmeniz sağlanır. Giriş bilgileri, site verisi ve alışveriş sepeti bilgisi gibi bircok bilgi bu cerezlerde bulunur.
Gizli sekme hemen hemen butun internet tarayıcı programlarında bulunan bir ozelliktir. Gizli sekme ozelliği kullanılmaya başlandığında internette yaptığınız hicbir adım bilgisayarınıza kaydedilmez. İnternette gezindiğiniz sayfalar da tarayıcının gecmişine kaydedilmez. Dolayısıyla gizli sekme acıkken yaptığınız girişler, gezindiğiniz siteler veya farklı bilgiler toplanmaz ve kaydedilmez.
[h=2]Peki gizli sekme gercekten gizli mi?[/h]
Gizli sekme ya da gizli mod, internet uzerinde gercekleştirdiğiniz işlemlerin kullandığınız cihaza kaydedilmemesi ve sizden sonra cihazı kullanacak kişinin sizin yaptıklarınıza erişememesi konusunda oldukca iyi iş cıkarıyor, doğruya doğru. Ancak işler cevrimici kimliğinizi gizleme noktasına geldiğinde oldukca iddialı bir ismi olan gizli sekme fazlasıyla yetersiz kalıyor.
Gizli sekme ozelliğine sahip bircok tarayıcı kullanıcılarını cevrimici kimliğinizin internet siteleri, internet servis sağlayıcıları tarafından hala izlenebileceği konusunda uyarıyor. Kullandığınız cihaz her ne olursa olsun gizli sekme uzerinden girdiğiniz siteler cihaza kaydedilmiyor ancak siteler, sizin giriş yaptığınızı gorebiliyor. Cunku gizli sekme, sanıldığı gibi gercek IP adresinizi gizlemek gibi bir amac gutmuyor.
Cevrimici aktivitelerinizin internet servis sağlayıcıları veya aynı Wi-Fi ağında olduğunuz kotu niyetli biri tarafından izlenebilmesini engelleyecek bazı yontemler bulunuyor ancak bunu gizli sekme ile yapmanız mumkun değil. Gizli sekme sizi izleyen gozlerin onune perde cekmiyor, yalnızca cihaza bilgi yuklenmesini engelliyor. Bu cok korkutucu zira bu durum, attığınız her adımın birileri tarafından izlenebildiği anlamına geliyor.
[h=2]İnternette gizli olarak nasıl gezebilirim?[/h] Az once okuduklarınız fazlasıyla korkutucu gelebilir ancak bu durumun karşısına gecebilmeniz icin bazı cozumler bulunuyor. Bu cozumler, tarayıcılarınızda varsayılan bir ozellik olarak bulunan gizli sekme ozelliğinin yapamadıklarını yapıyor ve uzerinizdeki gozlerin onune perde cekilmesini sağlıyor. Dilerseniz bu adımlara birlikte goz atalım.
[h=2]VPN (Sanal ozel ağ)[/h]
Virtual Private Network (VPN), yani Turkce ismiyle Sanal Ozel Ağ olarak bilinen VPN ozelliği, internet uzerinde oldukca guvenli ve gizli bir şekilde gezinebilmeniz icin size buyuk bir fırsat sunuyor. Gunumuz internet kullanıcılarının kullanabileceği en koruyucu cozum olan VPN, internet uzerinde yaptıklarınızın izlenebilme ihtimalini neredeyse sıfıra duşuruyor. Bu sayede hem gizli hem de guvenli bir şekilde gezinebiliyorsunuz.
Peki VPN bunu nasıl yapıyor? Bunu şoyle orneklendirelim: Bir karayolu tunelinin uzerinde durduğunuzu hayal edin. Bu tunele o sırada aracların girdiğini ve bu nedenle tunelde bir arac trafiği olduğunu bilebilirsiniz ancak o sırada iceride kac arac olduğunu, ne kadar hızlı gittiklerini ve bu aracların son duraklarının neresi olacağını bilmeniz mumkun değildir. İşte VPN, sizi bu tarz bir tunelin icerisine yerleştiriyor.
VPN’in oluşturduğu tunel, cevrimici aktivitelerinizin gizlenmesini sağlıyor. Bu şekilde internet servis sağlayıcıları gibi hareketlerinizi izleyen kişiler, bir VPN sağlayıcısına bağlandığınızı gorebiliyor ancak hareketlerinizi ve nereleri ziyaret ettiğinizi goremiyorlar. Bunun yanı sıra kişisel verileriniz de ozel bir şifreleme yontemiyle korunuyor. Bu şekilde kafedeki kotu niyetli kişinin sizin verilerinizi alması icin de once VPN’in oluşturduğu şifreleme yontemini gecmesi gerekiyor. Dolayısıyla gizli sekmede vpn ile birlikte gezerseniz hem yerel kullanıcıları hem de başkalarını internette yaptıklarınızdan uzak tutmuş olursunuz.
VPN’in tek ozelliği sizleri koruması değil. Aynı zamanda eğer ulkenizde yasaklanmış olan bir internet sitesi veya bir icerik varsa, VPN kullanarak bu iceriklere ve internet sitelerine erişim sağlayabiliyorsunuz. Bu da şu şekilde gercekleşiyor: Misal verelim sizin IP adresiniz 1.2.3.4, bağlandığınız VPN ağının IP adresi ise 5.6.7.8. Bu VPN ile bir internet sitesine giriş yaptığınızda, internet sitesi tarafından IP’niz 5.6.7.8 olarak alınıyor ve bu IP adresi hangi ulkedeyse site ona gore yanıt veriyor.
[h=2]DuckDuckGo[/h]
Google, Bing ve diğer bazı populer arama motorları aramalarınızı izliyor ve gizli sekme bu durumun onune gecmekte yetersiz kalıyor. Arama motorlarının bunu yapmasının sebebi soylenenlere gore genel olarak sizlerin karşısına onceki aramalarınıza gore reklam cıkarmak olsa da bu durum pek de guvenli gorunmuyor.
DuckDuckGo, tamamen anonim bir arama motoru olmasıyla biliniyor. Arama etkinliğinizi hicbir şekilde takip etmediğini belirten DuckDuckGo, hedefli reklamlar sunmuyor. Hedefli reklam sunmadığı icin DuckDuckGo’nun aramaları izlemek icin herhangi bir sebebi bulunmuyor. Bu da hem daha gizli hem de daha guvenli bir şekilde arama yapabilmenizi sağlıyor. DuckDuckGo arama motoruna ulaşmak icin buraya tıklayabilirsiniz.
[h=2]Tor[/h]
Tor Browser, guvenli olmasıyla unlenen Mozilla Firefox tarayıcı platformunu temel alan ancak son derece gizlilik odaklı olacak şekilde değiştirilen bir tarayıcıdır. Cevrimici tarama trafiğinizi anonimleştiren Tor Browser, bunu dunya capında binlerce gonullu kişi tarafından calıştırılan roleler sayesinde yapıyor.
Tarayıcının isteklerini ve yanıtlarını bu roleler yoluyla gonderen Tor, bu sayede gercek IP adresinizin gizlenmesini sağlıyor ve ucuncu tarafların gercek konumunuzu oğrenmesini engelliyor. Bunun yanı sıra engellenen internet sitelerine erişebilmenizi sağlayan Tor Browser, bu yonuyle de fazlasıyla tercih edilen tarayıcılardan biri olmuştur.
[h=2]Sonuc olarak internet ortamında gizlenmek mumkun mu?[/h]
Gizli sekme veya gizli mod, kullandığınız cihazı başka insanların kullanması durumunda internet gecmişinizi, giriş bilgilerinizi veya bu tur onemli bilgileri kaydetmemesi sebebiyle saklayacaktır ancak durum internet servis sağlayıcıları, kotu amaclı bir kişiye geldiğinde pek de başarılı olamıyor.
Neyse ki internet uzerinde gezinirken gizlenmenizi ve guvende kalmanızı sağlayacak birkac yontem bulunuyor. Sizler de artık gizliliği ve guvenliği artırmanızı sağlayan en onemli 3 yontemi biliyorsunuz. Bundan sonra kendinizi daha cok guvende hissetmek isterseniz, gizli sekme kullanmak yerine yukarıda bahsettiğimiz birbirinden iyi uc yontemi kullanabilirsiniz.
Gizli sekmenin ne olduğunu, ne işe yaradığını ve sizleri gercekten gizleyip gizlemediği hakkında cevap verdiğimiz ve daha guvenli bir şekilde internette gezinebileceğiniz birkac yontemi listelediğimiz yazımızın sonuna geldik. Eğer aklınızda kalan bir soru veya başka tavsiyeleriniz varsa bunları yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın. Bu ve bunun gibi yazılarımız icin bizleri takipte kalın.
Gizli Sekme Gercekten Gizli mi?
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Gizli Sekme Gercekten Gizli mi?