Sağlık Bakanlığı’na bağlı Koronavirus Bilim Kurulu’nun calışmalarıyla online koronavirus testi iceren ‘Korona Onlem’ web sayfası hizmete başladı. Yapay zeka yazılımıyla guclendirilen internet sitesi, sağlık bilgilerinize gore koronaviruse yakalanma riskinizi soyluyor. Aynı zamanda eğer rsikini yuksekse bilgilerinizi en yakın sağlık kuruluşuna iletiyor.
Elbette online koronavirus testi doldursak bile asıl sorumluluk vatandaşlar olarak bizde. Zira test sonuclarımızda yuksek riskli cıkarsak, acil şekilde en yakındaki sağlık kuruluşuna gitmemiz gerekiyor. Gidilmediği takdirde virusu cevremizdeki insanlara yayabilir, risk grubundaki hastaları hayati tehlikeye sokabiliriz.
[h=2]Sağlık Bakanlığı online koronavirus testi: Korona Onlem[/h]
Saplık Bakanlığı tarafından resmi olarak sunulan bu test sırasında alınan bilgiler, toplum sağlığı acısından buyuk onem taşıyor. Bakanlık sizden aldığı bilgilere gore onlemleri yoğunlaştırması gereken bolgeleri secebilir. Bu nedenle forma girdiğiniz bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğundan emin olun. Unutmayın bu testi doldurmanız da koronaviruse karşı bir onlem sayılır.
[h=2]Online koronavirus testi nasıl yapılır?[/h] Adım #0: Sağlık Bakanlığının Korona Onlem web sitesini acın, Adım #1: Acılan sayfaya kişisel bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde girin, Adım #2: Cinsiyet ve yaş bilginizi, son 14 gunde en cok bulunduğuz şehri ve varsa kronik rahatsızlığınızı belirtin, Adım #3: Sizden istenen "Son 14 gun" bilgilerini eksiksiz şekilde girin, Adım #4: Mevcut durumda var olan tum şikayetlerinizi eksiksiz şekilde belirtin. Adım #5: Sonuc sayfasında cıkan uyarıları LUTFEN DİKKATE ALIN. [h=3]Adım #1: Acılan sayfaya kişisel bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde girin[/h]
İlk sayfa sizden istenen TC kimlik no, isim soyisim, baba adı, doğum yılı ve başında sıfır olmadan telefon numarasu bilgilerinizi girin. Ardından "Ben robot değilim" seceneğini onaylayın, Devam et butonuna tıklayın.
[h=3]Adım #2: Cinsiyet ve yaş bilginizi, son 14 gunde en cok bulunduğuz şehri ve varsa kronik rahatsızlığınızı belirtin[/h]
Bu sayfada yer alan cinsiyet ve yaş bilgileri, bulunduğunuz risk grubunu tanımlamak uzere ilk detayları oluşturuyor. Ardından sağlık sekotrunde calışan bir yakının varsa bunu bildirmeniz, son olarak da listede yer alan hastalıklardan hangisine sahipseniz onu işaretlemeniz şart. Eğer bu aşamada hatalı bilgi verirseniz, toplum sağlığını riske attığınızı lutfen unutmayın.
[h=3]Adım #3: Sizden istenen "Son 14 gun" bilgilerini eksiksiz şekilde girin[/h]
Sonraki kısımda son 14 gun icerisinde seyahat ettiğiniz ulkeler, herhangi bir sağlık merkezinde bulunup bulunmadığınız ve solunum rahatsızlığı ceken kişilerle temas edip etmediğiniz soruluyor.
[h=3]Adım #4: Mevcut durumda var olan tum şikayetlerinizi eksiksiz şekilde belirtin.[/h]
Son adımda bulunan ve şikayetlerinizi işaretleyebileceğiniz kısımda ateş, oksuruk, boğaz ağrısı, baş ağrısı, goğus sıkışması, vucut ağrıları, burun akıntısı, halsizlik gibi semptomlar sıralanıyor. Bu semptomları doğru şekilde girerek, koronavirus riskinizi doğru şekilde oğrenebilirsiniz. Lutfen doğru bilgileri paylaşmaktan cekinmeyin, kendinizi ve cevrenizdeki insanları riske atmayın.
[h=3]Adım #5: SONUC sayfasında cıkan uyarıları LUTFEN DİKKATE ALIN.[/h] [h=3][/h] Online koronavirus testinde doldurduğunuz bilgilere gore yapılan kısa analiz, virusle enfekte olmuş olma ihtimalinizi değerlendiriyor, buna gore bir sonuc uretiliyor. Vatandaşlar tarafından ilgi goren bu yeni sistemin işe yaraması ve sağlık kurumlarının gereksiz yere işgal edilmemesinin sağlanması bekleniyor.
Sisteme girerken kullanılan kişisel verilerin korunması konusunda ise veri sorumlusu vasfıyla Sağlık Bakanlığı’nın veri işleme surecleriyle ilgili, “Bu uygulamada yalnızca; yeni koronavirus (COVID-19) semptomlarına gore on değerlendirme yapmak ve yapılan on değerlendirmenin olumlu cıkması durumunda bir sağlık tesisini ziyaret etmeniz tavsiyesinde bulunmak, ayrıca girilen bilgilerle istatistiki calışma yapmak amaclarıyla kimlik bilgileriniz, iletişim bilgileriniz, IP Adresiniz ve sağlık verileriniz işlenmektedir” acıklamasını yaptığını haberimizin sonunda belirtmeden gecmeyelim.