Merhabalar. Öncelikle yazıya ‘firmware’ kavramıyla başlayalım ki firmware kurtarmanın ne kadar önemli bir konu olduğu ortaya çıksın. Başlamadan önce firmware’in henüz Türkçe’leşmemiş bir terim olduğundan, yazıda olduğu gibi kullanılacağını vurgulamak istedim. Ayrıca MTKFlash programının komut satırı parametrelerini otomatik oluşturan bir HTML dosyasını ekte bulabilirsiniz (Türkçe’ye çevrilmiş olarak). Böylece hatasız olarak kullanmanız mümkün olacaktır.
Firmware Nedir?
PC bileşenleri üzerinde bulunan çeşitli donanımların işlevlerini nasıl yerine getireceklerini bildiren ve genellikle tekrar yazılabilir olan ufak kodlardır. Bir şekilde donanım bazında donanım sürücüsü olarak da düşünülebilir. Buna benzer olarak BIOS yazılımını örnek verebiliriz. Nasıl ki BIOS güncellemesi yapıyorsak aynı şekilde çeşitli donanımların da firmware güncellemelerini yapabiliriz.
Firmware Ne İşe Yarar?
Donanım bileşenleri üretildiklerinde donanım tarafının yanında bir de çalışmayı düzenleyen yazılım tarafıyla bezenirler. Böylece planlanmayan özelliklerin ve donanımsal hataların mümkün olduğunca yazılım güncellemesi yoluyla ortadan kaldırılması sağlanır. Örneğin belirli bir DVD-ROM okuyucunun yeni bir formattaki DVD ortamlarını okuyabilmesi sağlanabilir.
Firmware Hangi Donanımlarda Bulunur?
Aslında her PC bileşeninin ufak ya da büyük, değiştirilebilir ya da değiştirilemez bir firmware’i bulunur. Ancak bizim müdahale şansımızın olduğu bileşenler olarak CD/DVD okuyucu ve yazıcılar ve aynı kategoride düşünebileceğimiz BIOS yazılımları sayılabilir.
Optik Sürücülerde Firmware Ne İşe Yarar?
Optik sürücülerde firmware’in başlıca iki görevi vardır:
Üreticilerin kendi sürücülerini standartlaştırma çabalarının sonucu olarak destekledikleri ortamların desteğini sunmak ve hata düzeltme fonksiyonları gibi fonksiyonları barındırmak. Örneğin, farklı firmware sürümlerine sahip CD-ROM okuyucuların farklı hata düzeltme performanslarına sahip olduklarına zaman zaman şahit olmuşsuzdur.
Öncelikle firmware'in yazılması ve okunması için MTKFlash programının DOS sürümünü kullanacağımızı belirteyim. Nedenlerini ilerleyen satırlarda bulacaksınız.
MTKFlash Programı Hangi Donanımlarda Kullanılabilir?
MTKFlash, özellikle Mediatek yongasetli IDE-ATAPI cihazlar için hazırlanmıştır. Ancak korkulacak bir konu değil çünkü piyasadaki pekçok cihaz bu yongasetini kullanıyor. Örnek olarak Sony, Memorex, LG, TDK, BTC, Liteon verilebilir.
Masaüstü Bilgisayar Özellikleri
İşlemci:İntel Core 2 Duo Cpu E4500 2.20 GHZ(2CPUS) 2.2 GHZ
Bios

Bellek: 2048 MB
Anakart:Foxcon
Sistem Türü:32 Bit İşletim Sistemi
İşletim Sistemi:Windows 7 Ultimate
Laptop
İşlemci: İntel Core İ3 Cpu M350 @ 2.27Ghz (4 CPUs), 2.3GHZ
Bellek: 4096 MB
Anakart:
Sistem Türü: 64 Bit İşletim Sistemi
İşletim Sistemi: Windows 8 Pro
Bios:İnsydeh20 version 2.40​