Google, makine oğrenmesi ile kuantum hesaplama girişimlerini TensorFlow Quantum adlı kutuphane altında birleştirdi. Makine oğrenme cercevesi, kuantum veri setleri, prototip hibrit kuantum ve klasik makine oğrenme modelleri yaratmayı başarırken kuantum devre simulatorlerini destekleme ve fark gozeten ve uretken modeller geliştirebilme yeteneğine de sahip.
Google AI blogunda yer alan bilgiye gore TensorFlow Quantum, standart Keras fonksiyonlarıyla kuantum modeller yaratmayı ve var olan TensorFlow API'larla uyumlu kuantum devre simulatorleri ve kuantum hesaplama temelleri sağlamayı başarıyor.
[h=2]Yeni ufuklar acması bekleniyor:[/h]
TensorFlow Quantum'un yayınlanmasının; Microsoft'un Azure Quantum'u yayınlamasının ve Honeywell'in en az 64 kuantum hacimli bir kuantum bilgisayarı onumuzdeki uc ay icerisinde hazır edeceğine ilişkin haberlerin gundem olmasından sonra gelmesi dikkat cekiyor.
arXiv'e eklenen makale ozetine gore projenin arkasında Google'ın X birimi, Waterloo Universitesi'ndeki Kuantum Hesaplama Enstitusu, NASA Kuantum AI Laboratuvarı, Volkswagen ve Google Research yer alıyor. Makale ozetinde TensorFlow Quantum'un kuantum hesaplama ve makine oğrenmesi topluluklarına, doğal ve yapay kuantum sistemlerinin modellerini keşfetmeleri icin gerekli aracları sağlamasının umulduğu belirtiliyor. TensorFlow Quantum'un en nihayetinde potansiyel olarak kuantum avantaj yaratabilecek yeni kuantum algoritmalarının keşfedilmesine yardımcı olacağı duşunuluyor.
TensorFlow Quantum, acık kaynaklı kuantum devre kutuphanesi Cirq ile makine oğrenmesi platformu TensorFlow'u birleştiriyor. TensorFlow Quantum'un nitelikleri simule etme yeteneğinin yaşam bilimleri, şifre cozme, kimyasal veya materyal geliştirme ve optimizasyon gibi alanlarda gelişimlere olanak sağlaması bekleniyor.
Gectiğimiz gunlerde uzay/havacılık, kimya ve perakende gibi pek cok sektorde faaliyet gosteren ABD merkezli Honeywell şirketi, onumuzdeki birkac ay icinde şimdiye kadarki en guclu kuantum bilgisayarı piyasaya sureceğini acıklamıştı. Şirket ayrıca kuantum bilgi işlem hizmetleri Microsoft Azure Quantum ile ortaklık kurduğunu da duyurmuştu.
Honeywell, en az 64 kuantum hacmine ulaşmayı başardığını iddia etmişti. IBM’in kuantum bilgisayarlarında yalnızca 32 kuantum hacmini gorduğunu duşunduğumuzde, bu değer cok daha buyuk bir anlam kazanıyor. Honeywell'in kuantum bilgisayarı, iyon tuzakları denilen bir teknoloji kullanıyor. Bu sayede elektrik yuklu atomları ust uste binmiş hÂlde tutan Honeywell, kuantum hesaplamayı duraklatabileceğini ve sonuclara bağlı olarak farklı bir şekilde yeniden başlatabileceğini soyluyor.
Google'dan Kuantum Hesaplama ve Makine Oğrenmesi İcin Ortak Kutuphane Adımı
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Google'dan Kuantum Hesaplama ve Makine Oğrenmesi İcin Ortak Kutuphane Adımı