Shewanella oneidensis, metal iyonlarını azaltma ve oksijenli veya oksijensiz ortamlarda yaşama yeteneğiyle dikkat ceken bir bakteri olarak biliniyor. Sonucları Journal of the American Chemical Society dergisinde yayınlanan bir araştırma, taş soluyan bakterinin bu davranışının gizemini ortaya cıkarmış olabilir.
Araştırmacılar, bakterilerin elektronlarını dıştaki katı yuzeylere aktararak 'nefes alma' yeteneğinin 'molekuler kiralite' tarafından gercekleştiğini keşfetti. Molekuler kiralite, organizma nefes alırken elektron donuşunun yonunu tayin ediyor. Bu fenomen, Shewanella oneidensis'in oksijenin az olduğu veya hic olmadığı ortamlarda var olmasına yardımcı oluyor.
[h=2]Bakterilerle ilgili yeni calışma:[/h]
Guney Kaliforniya Universitesi’nden Biyomedikal Muhendisi Sahand Pirbadian, durumu “Elektron alıcısı olarak oksijeni kullanabilen coğu organizmanın aksine bu tur bakteriler, elektronları katı bir minerale veya laboratuvarımızda yaptıkları gibi hucrenin dışındaki elektrotlara aktarıyor” sozleriyle ifade ediyor.
Ayrıca araştırmacılar, elektronlar nanotel boyunca taşınırken elektron donuş yonlerinin (acısal momentumlarını tanımlayan bir kuantum parametresi) sitokrom (ATP uretiminden sorumlu olan elektron taşıma zincirinde elektron taşınmasında gorev alan hemoproteinler) molekullerinin kiralitesinden etkilendiklerini buldu. Bu durum, kiralite tarafından belirlenen manyetik alanların kutuplanmasından kaynaklanıyor.
[h=2]Kuantum bilgisayarlarda cığır acabilir:[/h]
Kiral kelimesini tanımlamak gerekirse bu terim, kimyada bir molekul veya iyonun kendisinin herhangi bir rotasyonla elde edilemeyen ayna goruntusunu oluşturması anlamına geliyor. Bu geometrik ozelliğe de kiralite deniyor. Bu calışmaların yeni kuantum teknolojilerde bir cığır acarak daha guclu kuantum bilgisayarların kullanılmasını sağlaması bekleniyor.
Taş Soluyan Bakterilerin Kuantum Bilgisayarlara Katkı Sağlayabileceğini Gosteren Araş
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Taş Soluyan Bakterilerin Kuantum Bilgisayarlara Katkı Sağlayabileceğini Gosteren Araş