Sosyal konuşma platformu olan Facebook, bugun dunya uzerinde milyarlarca kullanıcıya hizmet veriyor. Ucretsiz bir platform olması nedeniyle de gercek kullanıcılar olduğu gibi sahte kullanıcılar da var. Bu yuzden Facebook, Derin Varlık Sınıflandırması (DEC) adını verdiği bir yapay zeka sistemi kurdu.
DEC, genellikle kullanıcı profiline odaklanan sahte hesapları tespit etmek icin tasarlandı. Bu sistemle birlikte sahte hesapların ustesinden gelmek amaclandı. Sitem sayesinde bir hesap, rayban guneş gozluğu gibi anlamsız yuzlerce fotoğraf gonderme gibi son derece şupheli davranışlar gosterdiğinde fark ediliyor ve hesap siliniyor.

Bununla birlikte, bazı saldırganlar kullanıcılar eski sistemde arkadaş sayısını ve hesabı aktif tuttukları zaman eski sistemi ustaca kandırabiliyor ve bir suru sahte hesap acabiliyordu. Fakat yeni sistem bir kullanıcının paylaşımlarına ve hesabına daha derin bir şekilde inceliyor. Şupheli bir hesabı, etkileşime girdiği tum arkadaşlara, gruplara ve sayfalara bakarak inceleyen sistem hesabın sahte mi yoksa gercek mi olduğunu ayırt edebiliyor.
Daha detaylı anlatacak olursak; sistem eğer bir hesabın sahte olduğunu duşunuyorsa o kullanıcının arkadaşlarına, katıldığı gruplara ve sahip oldukları arkadaş sayısına kadar her şeyi tek tek inceliyor. Ardından o hesabın sahte olduğunu duşunuyorsa hesap sahibine hesabı doğrulaması icin bir link gonderiyor.

Sahte grup hesapları ise cektikleri uyelere ve sahip oldukları yoneticilere gore sistem tarafından detaylı olarak inceleniyor ve yoneticinin profili inceleniyor. Eğer grup sahte takipcilerden oluşuyorsa o da sistem tarafından siliniyor.
Elbette ki tasarlanan bu sistem sadece sahte hesapları belirleyip silmiyor. Aynı zamanda Facebook uzerinde yaşanan taciz, saldırgan veya rahatsız edici paylaşım yapan hesapları belirleyip bu bilgileri polislere aktarıyor.