Ne abisi Windows 7 ne de kardeşi Windows 10 kadar ses getirememiş, arada kalmış bir işletim sistemi olan Windows 8, artık omrunun sonuna gelmek uzere. Aynı Windows 7 gibi Windows 8 ’in de desteği kesilecek. Cıkış yaptığı 2012 yılında hatalarıyla kullanıcılardan kotu geri donuşler alan, ancak sonrasında toparlayan Window 8 ve hatta 8.1 icin Microsoft'un da sabrı tukeniyor.
Microsoft'un Windows 10'u surekli guncel ve stabil bir işletim sistemi haline getirme cabaları devam ediyor. Bu doğrultuda once Windows Vista ve ardından Windows 7'nin desteğini kesen şirket, milyonlarca kullanıcısının Windows 10'a gecmesi icin takvim uzerinde bazı planlar da yapıyor.
[h=2]Windows 8 desteğinin kesilmesi ne demek?[/h]
Her ne kadar şirketler artık farklı amaclara sahip olsa da eski alışkanlıkları gereği işletim sistemlerinin de belirli bir omru bulunuyor. Şirketlerin yeni şeyler uretebilmesi ve destekleyebilmesi adına eski urunlerine desteği kesmeleri gerekebiliyor. Windows 8 ’de de tam olarak bu olacak. İşletim sistemini kullanmaya devam edebileceksiniz.
Windows 8 artık Microsoft tarafından guncelleme almayacak, İşletim sistemi hataları giderilmeyecek, Guvenlik yamaları getirilmeyecek ve boylece yeni cıkan viruslere karşı bilgisayarınız hazırlıksız/korumasız olacak. [h=2]Neden Windows 8 desteği kesiliyor?[/h]
Microsoft ’un acıklamasına gore her Windows urununun bir yaşam dongusu var ve Windows 7 gibi Windows 8 de bu sona yaklaşıyor. Microsoft ’un tam acıklaması şoyle:
“Her Windows urununun bir yaşam dongusu var. Bu dongu, urunun piyasaya surulmesiyle başlar ve artık desteklenmemesi ile biter. Bu dongude anahtar tarihleri belirlemek ve bilmek, şirket adına cok onemli bir karar oluyor. Cunku bunlara gore urune ne zaman guncelleme getirebileceğimize veya geliştirebileceğimize karar veriyoruz.”
[h=2]Windows 8 desteği ne zaman kesiliyor?[/h]
Microsoft, Windows 8 ’in desteğinin Haziran 2023'te kesileceğini belirtti. Hatırlayacağınız gibi 2020 yılının Ocak ayında, efsane işletim sistemi Windows 7 ’nin desteğinin kesildiğine şahit olmuştuk. Her ne kadar Windows 8, 2009 ’da piyasaya surulen Windows 7 kadar populer ve yaygın olmasa da onun da desteğinin yakın zamanda kesileceğini duymak bir nebze uzuyor. Onumuzde ise 3 yıl var.
[h=2]Windows 10 ’a gecmek icin desteğin kesilmesini beklemeyin:[/h]
Microsoft, er ya da gec butun kullanıcılarını en son işletim sistemi olan Windows 10 ’a yonlendirecek gibi gorunuyor. Windows 10, Microsoft ’un 2015 yılında piyasaya surduğu en guncel olan işletim sistemi konumunda. Gorunuş olarak değişmesinin yanı sıra en guncel işletim sistemini kullanmanın belirli artıları var:
Capraz platform desteği (Tablet, telefon ve bilgisayarlarda eş zamanlı kullanım), Sanal asistan Cortana (Henuz Turkce uyumlu değil) Sıklıkla gelen yazılım ve hata duzeltmesi guncellemeleri, Kullanımı kolay arayuz, En onemlisi: Guvenlik yamaları Boylelikle bir Webtekno haberinin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Oyunlar, bilim, genel teknoloji sorunlarını iceren, bu ve bunun gibi bircok faydalı icerik ve rehberden haberdar olmak icin sitemizi takipte kalmayı ve duşuncelerinizi/onerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında belirtmeyi lutfen unutmayın