Kuantum bilgisayar denilince akla ilk olarak Google, IBM ve Microsoft gibi kuresel teknoloji devleri gelir. Şimdi bu firmaların arasında yeni bir ismi daha yazmaya hazırlanıyoruz. Buyuk şirketlerden devletlere kadar farklı turde muşterilere, bircok ticari ve tuketici urunleri, muhendislik hizmetleri ve uzay-havacılık sistemleri sağlayan Amerikalı şirket Honeywell, onumuzdeki birkac ay icinde şimdiye kadarki en guclu kuantum bilgisayarı piyasaya sureceğini acıkladı.
Bu hedef doğrultusunda kuantum yazılım ve algoritma girişimleri Cambridge Quantum Computing (CQC) ve Zapata Computing ’e stratejik yatırımlar yaptığını ifade eden firma, aynı zamanda kuantum bilgi işlem hizmetleri alanında endustri lideri Microsoft Azure Quantum ile de ortaklık kurduğunu duyurdu.

Honeywell, en az 64 kuantum hacmine ulaşmayı başardığını iddia ediyor. IBM ’in kuantum bilgisayarlarında yalnızca 32 kuantum hacmini gorduğunu duşunduğumuzde, bu değer cok daha buyuk bir anlam kazanıyor. Honeywell'in kuantum bilgisayarı, iyon tuzakları denilen bir teknoloji kullanıyor. Bu sayede elektrik yuklu atomları ust uste binmiş halde tutan Honeywell, kuantum hesaplamayı duraklatabileceğini ve sonuclara bağlı olarak farklı bir şekilde yeniden başlatabileceğini soyluyor.
Gecen yıl Google, 53 kubik kuantum bilgisayarı ile ‘kuantum ustunluğune ’ ulaştığını acıklamıştı. Bilmeyenler icin kuantum ustunluğu, kuantum bilgisayarlarının sıradan bilgisayarların yapamayacağı sorunları cozme yeteneğidir. Verileri işlemenin tamamen yeni bir yolunu sunan kuantum ustunluğu, yakın gelecekte yepyeni bir bilgisayar turunun doğmasını dahi sağlayabilir. Honeywell'in birkac ay sonra gun yuzune cıkaracağı yeni kuantum bilgisayarının sektorde nasıl bir devrime yol acacağı ise buyuk bir merak konusu.