Fiziğin geleneksel bilgileri bize bir kara deliğin muazzam kutle cekim kuvvetinden hicbir şeyin kacamadığını soyluyor. Ama son birkac yıldır yapılan yeni bir teorik calışma, birbirine tam olarak dolaşmış iki kara delikli bir yapının olabileceğini soyluyor. Bu kara delik yapısı bilgilerin kuantum duzeyinde iletilmesini sağlayabilir.
Bilim insanları şimdi birbirine dolanmış bu kara delik yapısını, kuantum bilgisayarlar yapılırken kullanılan bir fenomeni kullanarak yaratmak istiyorlar. Kuantum ışınlanması imkansız bir şey gibi goruluyor. Calışmada bahsedilen ışınlanma, temel olarak şifrelenmiş bilgilerin bir makineden diğerine aktarılmasıdır.
Laboratuvar ortamında kara delik oluşturmak icin bilimsel olanaklarımız oldukca yetersiz. Ama Maryland Universitesi ’nden araştırmacılar Christopher Monroe ve Brian Swingle, birbirine dolanmış kara delikler oluşturmanın yollarını duşunuyorlar.

Bundan onceki modellerde kucucuk bir kara deliğin tam olarak nasıl davrandığına odaklanılıyordu. Ancak şimdi uzerinde calışılan deneyde sadece bir kara deliğin aktivitesi yeniden yaratılmaya calışılmayacak aynı zamanda gercek olandan ayırt edilemeyecek bir kara delik oluşturmak isteniyor.
Eğer araştırmacılar, teorik olarak planladıkları gibi bir kara delik sistemi oluşturmayı başarırlarsa, kuantum bilgiler bu kara delik devresine girer ve kaybolur. Kısa bir sure sonra bilgiler zaten şifresi cozulmuş bir şekilde ikinci devreden cıkar. Bu teknik calışmayı, mevcut kuantum ışınlanma tekniklerinden ayırıyor.
Araştırmacılar, iletilen bilginin tamamen karıştırılmış halde ve daha sonra şifresi cozulmesi gereken bir sistemin olması gerekenden uzun bir calışma suresi olacağını duşunuyorlar. Aynı zamanda bu surecte orijinal bir mesaj oluşturmaya calışmak, bilginin bazı kısımlarının eksik aktarılmasına neden olabilir.

Birbirine dolanmış kara delikler ve solucan delikleri fikri, bilim kurgu edebiyatındaki kavramları cağrıştırıyor olabilir. Ama bu calışmada konuşulan şeyler tam olarak boyle değil. Aksine kuantum hesaplama teknolojisini geliştirmenin yeni bir yolu hakkında konuşuyoruz. Kara deliklerin tuhaf ozelliklerinin birbirine gecmesi ve bilginin yeniden canlandırılması mumkun olan en hızlı zaman olceğinde veri aktarım sağlayabilir.