NASA, şu an kritik bir karar verme aşamasında. Uzay ajansı, 2040 ’lı yıllarda araştırmacıların uzay araştırmalarını şekillendirecek yeni uzay teleskobuna karar vermek icin araştırmalarına devam ediyor.
Bu kararın verilmesine henuz yıllar olsa da NASA, potansiyel dort proje icin detaylı analizler yapıyor. Ajans, bu sayede her projenin avantajlarını ve dezavantajlarını daha detaylı bir şekilde gorebilecek. NASA ’nın bu konuda değerlendirdiği projelerden bir tanesi de Large UV/Optical/IR Surveyor (LUVOIR) isimli uzay teleskobu. Bu teleskop hayata gecirilirse teleskobun en onemli gorevi Dunya benzeri otegezegenleri keşfetmek olacak.
[h=2]LUVOIR:[/h]
NASA Goddard Uzay Ucuşları Merkezi'nden Aki Roberge, LUVOIR ile ilgili olarak Space.com ’a yaptığı acıklamada “Bu girişimin başarılı olması, karşılaştırmalı astrobiyolojide yepyeni bir alanın doğması anlamına gelir” ifadelerini kullandı.
LUVOIR isimli teleskop hayata gecerse karşılaştırmalı astrobiyolojiye asıl katkısı Dunya benzeri gezegenler icin detaylı bir gorunum hazırlayacak olması olacak. Roberge, bu konuda şu ifadeleri kullanıyor: “Otegezegenler, bize gore kucuk, siyah golgelerdir;soluk mavi nokta değil.” Yani LUVOIR isimli teleskobun Kepler Uzay Teleskopu ile oldukca benzer olduğunu soyleyebiliriz.
LUVOIR; kucuk, kayalık gezegenlere yaklaşarak Dunya benzeri gezegenlerin ne kadarının Dunya ’ya gercekten benzediğini bilim insanlarına aktaracak. Dunya benzeri gezegenlerin ceşitliliğinin nasıl olacağına dair fikirleri olmadığını soyleyen Roberge, “Guneş sistemimizde Venus, Dunya ve Mars var ancak birincisi, birbirlerinden cok farklılar; ikincisi, oralarda bir yerlerde farklı secenekler olduğuna da eminim” ifadelerini kullandı.
LUVOIR, uzerinde calıştığı gezegenler icin sadece fotoğraflar elde etmekle de kalmayacak, ayrıca gezegenlerden gelen ceşitli dalga boylarındaki ışık miktarını da detaylı olarak hesaplayabilecek. Araştırmacılar, bu sayede o gezegenin bileşenlerini daha iyi tespit edebilecek ve yuzeyinde neler olduğunu daha iyi anlayabilecek.
[h=2]Yaşama elverişli gezegenler ve otesi:[/h]
Roberge, bu araştırmalarla yaşam bulunması hÂlinde araştırmacıların, ‘yaşamın kanununu anlamak ’ gibi daha buyuk bir bulmacayı cozmeye başlayabileceklerini soyledi. Roberge, “Bu konuda bir fikrimiz var; doğal secilim tarafından yonlendirilen evrim. Muhtemelen daha fazlası var ancak daha fazla birbirinden bağımsız evrim ornekleri bulamazsak bunu cozmemiz mumkun değil” dedi.
LUVOIR isimli teleskobun asıl gorevi, farklı yerlerde aynı anda var olan yaşamı anlamak icin gezegenleri keşfetmek ve incelemek. Roberge ’e gore yaşama elverişli olduğu keşfedilen her gezegenin 10 katı kadar ilginc gezegen bulunacak.
Elbette otegezegenler uzerinde calışmak NASA icin yeterli olmayabilir. LUVOIR isimli teleskobu geliştiren ekibin ayrıca teleskobu astrofiziğin farklı alt dallarıyla da uyumlu hÂle getirmesi gerekiyor.
Tabii NASA ’nın LUVOIR isimli teleskobu, yeni uzay teleskobu olarak secmesiyle birlikte her şey noktalanmış olmuyor. Kendisinin onceli olan Wide Field Infrared Survey Telescope, butce talebi sebebiyle ABD Başkanı Donald Trump tarafından reddedilmişti. James Webb Teleskobu da benzer sebeplerle uzun sure ertelenmişti. Teleskobun fırlatma tarihinin en iyi ihtimalle Mart 2021 olduğu tahmin ediliyor.