Harvard Universitesi ’nden bilim insanları, 1990 yılında Cezayir ’de bulunan Acfer 086 ismi verilen bir gok taşında protein keşfettiler. Gok taşında bulunan proteine hemolithin ismi verildi. Coğunlukla amino asitlerden oluşan proteinin demir, oksijen ve lityum atomlarıyla kaplı olduğu belirlendi. Hemolithini oluşturan bileşenler ayrı ayrı Dunya ’da da gozlenmesine rağmen bu ozel duzende bir arada daha once gozlenmemişti.
Hemolithini oluşturan yapı taşlarının uzayda birikmeye başladığı ve oluşan etki nedeniyle proteini bir araya getirdikleri duşunuluyor. Gecmişte bircok gok taşında proteinleri oluşturan amino asitler bulundu. Yaşam icin onem taşıyan amino asitlerin onculleri olan organik maddeler ve belirli şekilli molekuller daha once gok taşlarında tespit edilememişti.
Gok taşlarında amino asit bulunması onemli bir gelişme olmakla beraber bir protein keşfedilmiş olması cok daha onemli bir gelişme. Hemolithin tam olarak nasıl oluştuğu henuz bulunamadı. Ancak araştırmacılar, gok taşının yuzeyinde bulunan amino asitlerin tek tek oluştuğunu duşunuyor. Birbirinden bağımsız şekilde oluşan amino asitler polimer zincirleri ile birbirlerine bağlandıktan sonra protein oluşturmuş olabilirler.
Gok taşında hemolithinin bulunmuş olması tek başına Dunya dışı yaşama kanıt oluşturmuyor. Ancak Dunya gibi yaşanabilir gezegenlerde yaşamın nasıl başlamış olabileceği konusunda onemli bilgilere bu protein aracılığıyla ulaşılabilir. Proteinin uclarında bulunan atom grupları, ışığın fotonlarının emerek ve suyu hidrojen ve oksijene bolduğu bilinen bir tur demir oksiti oluşturabilirler.
Acfer 086 ’daki proteini keşfeden araştırmacılardan Julie McGeoch, Dunya ’da yaşamın başlamasına benzer bir surecin hemolithin gibi proteinlerle Evren ’deki diğer gezegenlerde de benzer surecler olabiliceğini soyledi.
İlk Defa Bir Gok Taşında Protein Bulundu
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- İlk Defa Bir Gok Taşında Protein Bulundu