İngiltere doğumlu matematikci ve fizikci Freeman Dyson, Richard Feynman tarafından icat edilen kuantum elektrodinamiğinin uc versiyonunu birleştirmesiyle tanınıyordu. Kızı Mia Dyson tarafından hayatını kaybettiği bildirilen Dyson, evli ve 6 cocuk babasıydı.
Dyson'un renkli bir kariyeri bulunuyordu. Efsane fizikci, Cambridge Universitesi'nde matematik lisans derecesini almak amacıyla II. Dunya Savaşı'nda Kraliyet Hava Kuvvetleri icin sivil bilim insanı olarak calışmıştı.
[h=2]Doktorasız profesor:[/h]
II. Dunya Savaşı'ndan sonra Cornell Universitesi'nde lisansustu calışmalarına devam eden Dyson, hicbir zaman resmi olarak doktora almamış olmasına rağmen aynı universitede profesor oldu.
Dyson, ceşitli fiziksel ve matematiksel problemler uzerinde calıştı; nukleer reaktorler, katı hal fiziği, ferromanyetizma, astrofizik ve biyoloji (fikirlerinden biri Dyson Sphere olarak biliniyor) bunlardan bazılarıydı. Profesor, bir Star Trek bolumunde bile yer almıştı. Max Planck Madalyası ve Templeton Odulu'nu kazanan efsane fizikci, 'Evreni Rahatsız Etmek' ile 'Asi Olarak Bilim İnsanı' gibi sık sık alıntılanan kitaplar yazdı.
[h=2]Siyasetle de yakından ilgilendi:[/h]
Dyson, ilerleyen senelerde uzmanlığını cevreleyen siyaseti takip etmekten de geri kalmadı. Profesor, ozellikle Obama yonetiminin İran ile olan nukleer anlaşmasını destekleyen 29 bilim insanından biri olarak biliniyordu. Bunun yanında 1967 yılında gercekleşen Vietnam Savaşı sırasında nukleer silah kullanımı konusunda askeri danışman olarak gorev aldı.
2009'da iklim değişikliğiyle ilgili bilimsel tahminler hakkındaki şuphelerini dile getirdikten sonra New York Times'ta uzun bir makalenin konusu oldu. Dyson, 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri ’nin bağımsız haber radyosu NPR'ye yaptığı "İklim felaketlerinin gercek olmadığını soylemiyorum, sadece onları nasıl onleyeceğimizi bilmediğimizi soyluyorum" acıklamasıyla oldukca tepki aldı ancak bu inanca bağlı kaldığını her fırsatta dile getirdi. Bilim ve populer kulture yaptığı katkılar herkesce bilinen Dyson, uzun yıllar boyunca calışmaya devam etti.