Linux tabanlı mobil işletim sistemleri pazarı sadece Android'den ibaret değil. UBports, akıllı telefonlar icin Ubuntu tabanlı işletim sistemi Ubuntu Touch'ı geliştirerek pazarda yer edinmeye calışıyor. Ubuntu Touch, daha fazla platform desteği ile yavaş ama kararlı adımlarla populerlik kazanıyor.
Unity8, Canonical'ın Unity Desktop ortamına dayanan bir kullanıcı arayuzu. Ancak Canonical artık Ubuntu Touch projesini desteklemiyor. Ubuntu Touch bu nedenle UBports tarafından geliştiriliyor ve destekleniyor. Unity8, telefon, tablet, dizustu bilgisayar ve masaustu gibi ceşitli platformlara yuklenebiliyor.

UBPorts ekibi, işletim sistemi arayuzunun 'Unity8' olan adını, populer oyun motoru Unity ile karıştırılmasını engellemek icin 'Lomiri' olarak değiştirdiğini acıkladı. UBPorts ayrıca 'ubuntu' veya 'unity' adlarını iceren ceşitli paketlerin adını da Lomiri olarak guncellendiğini belirtti.
Unity8'in Lomiri olarak yeniden adlandırılmasına rağmen Ubuntu Touch kullanıcılarının herhangi bir guncelleme yapmasına gerek yok. Yalnızca isim değişikliği yapıldı ve işletim sisteminde herhangi bir değişim olmadı. Ancak Ubuntu Touch icin uygulama yapan bir geliştiriciler bazı değişiklikler gorebilir. Bu nedenle, uygulamaları paketlemeden once yeni API'ye guncellemeleri gerekiyor.