İklim değişikliği, artan şekilde etkisini gostermeye devam ediyor. Ozellikle kutup bolgelerinde iklim değişikliği nedeniyle canlılar şimdiden zor durumlarda yaşamaya başladılar. Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle ozellikle kutup ayılarının zorlanmaya başladıklarını belirtiyorlar.
Kutup ayılarının yaşam alanları ve av sahaları kuculmeye başladı. Uzmanlar, zorlu kış koşullarında kutup ayılarının besin bulmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar. Ortaya cıkan yeni bilgiler, kutup ayılarının kendi turlerini avlama sayılarındaki buyuk artışı gosteriyor.
Kutup ayıları arasındaki artan yamyamlık vakaları ile ilgili olarak kutup ayısı uzmanı Ilya Mordvintsev bir acıklama yaptı. Mordvintsev, kutup ayılarında yamyamlığın koklu bir gecmişi olduğunu ancak bu vakaların nadiren gorunduğunu acıkladı. Kutup ayısı uzmanı, Kuzey Kutup bolgesinde yamyamlık vakalarının artık daha sık gorulmeye başladığını belirtti.

Rusya ’nın Petersburg şehrinde bir konferansta konuşan Ilya Mordvintsev, kutup ayılarında artan sayıdagorulen yamyamlık vakalarının gıda eksikliğinden kaynaklanıyor olabileceğini ifade etti. Mordvintsev, “Bazı mevsimlerde yeterli yiyecek yok ve buyuk erkekler, yavrulara ve dişilere saldırıyorlar” dedi.
Kutup ayılarında gozlenen bu yamyamlık vakaları, bolgede artan insan sayısından da kaynaklanıyor olabilir. Uzmanlar, kutup ayılarının avlanma bolgesi olan Ob Korfezi ’nin Barents Denizi ’ne kadar olan kısmının LNG taşıyan gemilerin yoğun olarak kullandığı bir rotaya donuştuğunu soylediler. Bu da bolgede olan buzun butun yaz boyunca kırılmasına ve kutup ayılarının av alanının daralmasına neden oluyor.

Araştırmacılar, buzun olmadığı alanlardan kutup ayılarının ayrıldığını belirlediler. Saint Petersburg merkezli Arctic ve Antarktik Araştırma Enstitusu yoneticisi Vladimir Sokolov, Norvec ’in Svalbard takım adalarının batısında bulunan Spitsbergen Adası ’ndaki kutup ayılarının sıcak havalardan etkilendiğini acıkladı. Spitsbergen Adası ’nda artan sıcaklıklar nedeniyle hic kar yağmadı ve buzlanma olmadı.
Bilim insanları, kuresel ısınma nedeniyle buz seviyelerinin duşmesinin kutup ayılarının da başka bolgelere goc etmesine neden olduğunu soylediler.Vladimir Sokolov, Kuzey Kutup bolgesindeki buz seviyelerinin son 25 sene icinde yuzde 40 oranında duştuğunu acıkladı. Buz seviyelerindeki bu duşu, kutup ayılarının yaşam alanlarının daralmasına neden oluyor.